Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Meningen verdeeld over Christusbeeld in Indonesië

Ga naar beneden 
AuteurBericht
LL
Admin
LL


Aantal berichten : 1026
Registratiedatum : 07-12-08

Meningen verdeeld over Christusbeeld in Indonesië Empty
BerichtOnderwerp: Meningen verdeeld over Christusbeeld in Indonesië   Meningen verdeeld over Christusbeeld in Indonesië Icon_minitimewo 5 aug 2009 - 10:34

Meningen verdeeld over Christusbeeld in Indonesië
05-08-2009 11:08 | Van onze correspondent

Meningen verdeeld over Christusbeeld in Indonesië 17pbo7
Het grootste moslimland ter wereld herbergt het hoogste Jezusbeeld van Azië.

MANADO – Het grootste moslimland ter wereld herbergt het hoogste Jezusbeeld van Azië. Indonesische christenen in Noord-Sulawesi willen van hun stad Manado het ”Jeruzalem van het Oosten” maken. Maar niet iedereen in Manado is blij met het 30 meter hoge beeld.

Langs de lange kronkelweg richting Tomohon doemt plotseling een enorm wit gevaarte op. Een grote gedaante, de armen opgeheven naar de hemel, buigt zich over een kleine vallei. Het is het monument ”Jezus zegent”. Vooral ’s avonds biedt het verlichte bouwwerk van project­ontwikkelaar Ciputra uit de Indonesische hoofdstad Jakarta een indrukwekkende aanblik.

„Kom binnen”, zegt een gids even later als een groepje toeristen onder het beeld staat. Ze betalen ieder 10.000 roepiah voor een wandeling langs beeltenissen in steen, die de hemelvaart van Jezus Christus verbeelden. „Het geld is bestemd voor onderhoud. Maar je mag een sleutelhanger uitkiezen”, vervolgt de gids snel. De houten sleutelhanger met crucifix vormt een aandenken aan het bezoek aan het monument.

Voor de ingang die naar een hoge trap leidt, staat een vrouw voor een klein winkeltje met T-shirts en Jezusbeelden en crucifixen in alle soorten en maten.

Toeristen

Het monument ”Jezus zegent” was voor de steenrijke projectontwikkelaar en overtuigd protestants christen Ciputra de kans om iets terug te doen voor zijn geboorteplaats Manado. Het lokale gemeente­bestuur kon alleen maar juichen. De overwegend protestants-christelijke stad met nog geen miljoen inwoners probeert al jaren meer toeristen te trekken.

Recent werd het voorstel geopperd om Manado als christelijke stad te presenteren aan toeristen uit het Westen en China. „Het Jeruzalem van het Oosten”, zegt een lokale politicus glimlachend. Een uitvergrote reisfoto van hem en zijn partijleden met Jeruzalem op de achtergrond prijkt aan de muur van zijn kantoor.

Metaalvezel

Ciputra maakte geen half werk van zijn geschenk aan Manado. Het beeld van Jezus, in een wit gewaad, is opgebouwd uit niet minder dan 25 ton metaalvezel en 35 ton staal. Het bouwwerk kostte 450.000 dollar (ruim 300.000 euro).

In het groene berglandschap valt het spiksplinternieuwe Citra Land uit de toon. Behalve het Jezusbeeld bouwde de projectontwikkelaar langs de weg een reeks nieuwbouwwoningen met imposante oprijlanen en een grote replica van de Big Ben.

Ciputra’s eerbetoon aan Manado wordt toegelicht met een inscriptie in het het monument: ”Torang Samua Basudara”. In lokaal Manadonees dialect: ”We zijn allen broeders en zusters”. Het is het motto van Noord-Sulawesi.


Aan de voet van het beeld zijn twee plakkaten aangebracht. Die moeten bezoekers herinneren aan het leed van de Manadonese bevolking tijdens de Japanse bezetting van 1942 tot 1945. Een Nederlandse kunstenaar maakte de plakkaten kort na de oorlog in Bogor, West-Java. Ciputra verloor zijn vader door de gruwelijkheden van de Japanners.

Discussies

Niet iedereen in Manado is blij met het beeld. „Ze hebben nu weer iets nieuws verzonnen. Manado moet het Jeruzalem van Azië worden”, glimlacht cultuurkenner Jesse Wenas. Hij is geboren en getogen in de havenstad Manado en protestants-christelijk opgevoed. Maar de voorstellen echt serieus nemen, doet hij niet. De provincie Noord-Sulawesi is weliswaar overwegend protestants, maar zelfs binnen de verschillende kerkgemeenschappen in Manado zijn hevige discussies ontstaan over de manier waarop de Heere Jezus is verbeeld en de verering ervan.

Veel Manadonezen zijn echter blij. Het statige beeld is immers een trekpleister voor rijke toeristen.

Ref.Dag.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Meningen verdeeld over Christusbeeld in Indonesië
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» CAO in Indonesië
» Tot op het bot verdeeld. Nederlandse protestanten, de zending en de Indonesische revolutie
» Indonesië: Importbelemmeringen tuinbouwproducten
» Verkiezingsnieuws Indonesië
» Indonesië zet milieuactivisten uit

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: