Roosmarijn Reijnoudt - 23 sep 2009 07:33
Rijst te heet? Eet met stokjes Waarom eten Chinezen met stokjes?
Voor westerlingen is het vaak een hele kunst; eten met stokjes. Misschien moet het ook maar eens afgelopen zijn met deze eeuwenoude traditie. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?
Een rondje bellen langs Chinese eetgelegenheden levert weinig wetenswaardigs op. „Wat is uw bestelling”, komt er vaak in prima Nederlands uit. Maar het antwoord op de vraag waarom er met stokjes gegeten wordt, moet het personeel schuldig blijven. „Daar moet u voor internet” wordt in gebrekkig Nederlands gedecideerd gezegd. Oftewel: val ons niet lastig en ga surfen.
Zonder centrale verwarming was het vroeger koud in de Chinese huizen, zegt Seegers-Chien van de Stichting Chinese Cultuur in Rijswijk. Zij weet meer. „Het eten werd en wordt nog steeds in grote potten gekookt. Om het warm te krijgen, eten de Chinezen het eten erg heet. Zo heet dat, als je het met je handen zou pakken, je vingertoppen verbranden. Vroeger bestond er nog geen bestek en braken de mensen twijgjes, kleine takjes, van de bomen en daar pakten ze het eten mee.” Dat is het verhaal achter de stokjes.
Volgens Liu, hij werkt in een Chinees Indisch restaurant onder de rook van Rotterdam, hebben de meeste gasten geen problemen met de stokjes. De gemiddelde Nederlander doet goed z’n best en gebruikt ze als ze klaar liggen. „Het is niet nieuw meer. Gasten staan niet verbaasd. Maar zoals bij de meeste Chinese restaurants tegenwoordig, ligt er bij ons ook westers bestek klaar. ”
Ook anno 2009 wordt overal in China met stokjes gegeten. Seegers-Chien: „Ik was onlangs op bezoek in China. In de moderne stad Shanghai zag ik een groot westers restaurant waar ermee gegeten werd. Ik moest erg lachen want het westerse eten, zoals vlees, is vaak te stug om met stokjes te eten.”
Tegenwoordig zijn ze allemaal van hout. Vroeger bestonden er ook exemplaren van zilver of ivoor. Dat laatste materiaal is verboden maar het zilver is nog erg geliefd. Al gaat het dan volgens Seegers-Chien altijd om imitatiezilver omdat het echte metaal erg zwaar is. Er bestaat ook een handige plastic variant die uit één geheel bestaat.
Seegers-Chien denkt dat van de Chinezen die in Nederland wonen zeker 90 procent dagelijks met stokjes eet.
Yord