Waar cultuur en/of religie naast behoefte tot consumptie bestaat, zal altijd een tegenstelling of ontkenning ontstaan.
Ik respecteer een elk, die zijn religie aanhangt. Maar soms kan een "open mind" wel bevordelijk zijn, om tot een oplossing van een probleem te komen.
Uit hoofde van de religie of cultuur kan ik het bergrijpen, dat een product (van welke aard dan ook) als "onrein" beschouwd kan worden.
Aan de andere kant stel ik dan weer als voorbeeld: de mest die de karbouwen/ossen/buffels/koeien lozen, tijdens hun werkzaamheden op de sawahs wordt ook niet opgeruimd en de padi groeit welig en wordt in een later stadium geconsumeerd. Rein of onrein?
Ergens aan een kali gehurkt, doet iemand zijn behoefte en 100 neter verderop poetst iemand anders zijn tanden met hetzelfde water en wast zijn kleren en gebruikt het water om te koken. Rein of onrein?
Ettelijke jaren geleden leidde ik een waterzuiveringsprojekt in Noord Malaysia in de provincie Kedah ten behoeve van de kleine boerendorpen die hun brood verdienden door middel van de sawa rijstteelt.
Het water werd onttrokken aan de rivier en via de zuiverings-installatie gezuiverd en geschikt gemaakt voor consumptie.
Bij de waterinlaat grove filters lag menigmaal een kadaver van een karbouw, met als gevolg het extra ontstaan van bacteriën etc. De boeren besloten, nadat dit veelvuldig voorkwam, om de zuivering te sluiten en via een bypass het inlaat rivierwater (ongezuiverd en wel) rechtstreeks het pompenhuis in te laten stromen.
Waarom deden de boeren dit?
Als een kadaver tegen het ijzeren vangfilter aanlag, kwamen de bacterien al meteen de zuiveringsinstallatie binnen en was het onrein, ondanks alle moderne filtertechnieken.
Door een bypass te fabriceren, kwam er nu rein water direct het pompenhuis in om doorgevoerd te worden naar de diverse aansluitingspunten. Deze handeling was reiner, aangezien de kadavers nu gewoon door konden drijven.
Logica ?????
Eveneens in Malaysia. Het land is overwegend (streng) islamitisch en derhalve is een varken uit den boze.
Echter, een behoorlijk percentage van de bevolking is namelijk van chinese komaf en een varken staat bij deze groepering wel degelijk op het menu.
Men besloot toen - ook al jaren geleden in de eind 80/begin 90'r jaren - om de varkensteelt zoveel mogelijk te centraliseren en wel op lokaties, die verborgen lagen in de beboste gebieden en verweg van de bewoond gebieden. Want de omzet van varkensvlees was toch wel vrij groot en dus lucratief voor de regering.
De varkenshouderijen werden genoodzaakt om hun eigen zuiveringsinstallaties en electriciteitsvoorzieningen te bouwen, te onderhouden en te laten draaien, zonder dat enig afvalprodukt in de gemeenschap terecht kon komen.
Het opwekken van de electriciteit gebeurde eveneens met behulp van het methaangas process uit de ontlasting van de varkens.
Iedereen happy nu. De bevolking was het zicht kwijt op de varkens (Wat niet weet niet deert) en een behoorlijk belastingcentje kon de balstingpot gestopt worden.
Vraagje: Rein of onrein deze belastingcenten die gebruikt worden ten behoeve van het nut van elke bewoner, van welke religie dan ook.
Het blijft moeilijk allemaal. Wat zijn de grenzen van redelijkheid, fanatisme, realiteit noem maar op.
H