Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Nabestaanden bloedbad Rawagede dagen Nederland

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Nabestaanden bloedbad Rawagede dagen Nederland Empty
BerichtOnderwerp: Nabestaanden bloedbad Rawagede dagen Nederland   Nabestaanden bloedbad Rawagede dagen Nederland Icon_minitimedi 8 dec 2009 - 20:04

Nabestaanden bloedbad dagen Nederland
8-12-09

Door verslaggevers Robert Bas en Pauline Broekema

Nabestaanden bloedbad Rawagede dagen Nederland Rawage10

Nabestaanden van het bloedbad in Rawagede dagen morgen de Nederlandse Staat voor de rechter. In het Javaanse dorp werd op 9 december 1947 een groot deel van de mannelijke bevolking door Nederlandse militairen doodgeschoten.

De soldaten zochten een Indonesische opstandeling. Toen zij die niet vonden volgde het bloedbad. Schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen. Volgens de Nederlandse Excessennota vielen er 150 doden. De stichting die de belangen van de nabestaanden behartigt, zegt dat er 431 mensen om het leven werden gebracht.

Rawagede wordt gerekend tot een van de zwaarste excessen uit de de koloniale oorlog in Indië van 1945 tot 1949.


Moedwillig wreed
Het drama speelde zich af tijdens de zogenaamde eerste politionele actie. In de vroege ochtend van 9 december 1947 vielen Nederlandse militairen het Javaanse dorp met automatische geweren en mortieren aan.

"Hoewel de Nederlandse militairen geen tegenstand ondervonden en uitsluitend ongewapende dorpsbewoners aantroffen, was de aanval van het begin tot het einde moedwillig wreed en meedogenloos", stelt de dagvaarding. Mannen werden van vrouwen en kinderen gescheiden en ter plekke of op de vlucht doodgeschoten.

De eisers zijn zeven weduwen, de dochter van een slachtoffer en de stichting die hun belangen behartigt. De tiende eiser, Saih Bin Sakam, was toen nog een jongeman. Hij verstopte zich voor de Nederlandse soldaten, werd gevonden, meegevoerd en met andere mannen in een rij opgesteld en van achteren neergeschoten. Sakam raakte zwaargewond, zijn vader en broer kwamen om het leven.


Erkenning
Na de dood van de mannen werd het dorp in diepe rouw gestort. Bittere armoede volgde, omdat een groot deel van de mannelijke beroepsbevolking was weggevallen.

Volgens de advocaat van de nabestaanden, mr. Liesbeth Zegveld, gaat het haar cliënten niet alleen om een schadevergoeding. Men wil vooral ook dat Nederland de verantwoordelijkheid op zich neemt van het hun aangedane leed.

De nabestaanden zoeken al jaren erkenning. Ze worden daarbij gesteund door de Stichting Comité Nederlandse Ereschulden.

De Nederlandse Staat heeft tot nu toe geen aansprakelijkheid erkend voor de executies van de mannelijke inwoners van het dorp. Wel is door staatssecretaris Koenders een begin gemaakt met een ontwikkelingsproject voor het dorp. In december vorig jaar woonde de Nederlandse ambassadeur in Indonesië de herdenking van het bloedbad bij.


Generaal Spoor
'Rawagede' heeft geen gevolgen gehad voor de majoor die destijds verantwoordelijk was voor de actie. De bevelhebber van de landstrijdkrachten, generaal Spoor, schreef op 23 juli 1948 aan procureur generaal Felderhof: "Ik zit er nogal mee in; strafrechtelijk is de man aansprakelijk en volgt er bij behandeling voor de Krijgsraad onherroepelijk een veroordeling, welke hem zijn verdere carriere kost."

De krijgsraad aarzelde. Spoor schrijft: "Aan de andere kant is men van Krijgsraadzijde geneigd de zaak maar liever niet te vervolgen omdat de omstandigheden waaronder een en ander is geschied deze vervolging 'achteraf' betrokkene wel in een veel ongunstiger daglicht stellen dan de feitelijke toestand, toen het geschiedde."

Spoor concludeert: "Ik verkeer zelf in twijfel en ben eveneens geneigd tot deponeren, uiteraard met toepassing van bepaalde correctieve maatregelen."

De majoor en zijn korpscommandant gingen vrijuit.

zie: http://content.nos.nl/player/play/tcm-5-611142


Nos Journaal
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Nabestaanden bloedbad Rawagede dagen Nederland
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Nederlandse excuses aan nabestaanden Rawagede
» Nabestaanden treinkapers De Punt dagen Staat
» Nabestaanden politionele acties in Nederland
» 20 december 2011 Nederland 2, 21:05 uur, "Nederland aansprakelijk voor executies Zuid-Sulawesi"
» Ook op Sumatra richtten de Nederlanders een bloedbad aan

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: