Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Mirjam Shatanawi: Islam in beeld

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Mirjam Shatanawi: Islam in beeld Empty
BerichtOnderwerp: Mirjam Shatanawi: Islam in beeld   Mirjam Shatanawi: Islam in beeld Icon_minitimezo 31 jan 2010 - 13:56

Hoe laat je islamkunst zien?
Conservator van het Tropenmuseum brengt de dilemma's helder in beeld

*
’Islam in beeld’ is mooi uitgevoerd maar het is geen salonboek gevuld met esthetische hoogtepunten van de islamitische cultuur.

* Voor begrip van een godsdienst zijn beelden even belangrijk als teksten. Vaak ligt de nadruk bij de beschrijving van religies op heilige boeken.

* Mirjam Shatanawi laat in haar boek 'Islam in beeld' goed zien hoe het Amsterdamse Tropenmuseum worstelt met de vele vragen rond het tentoonstellen van islamitische kunst.

Mirjam Shatanawi: Islam in beeld Tun_2810 Mirjam Shatanawi: Islam in beeld Tun_2811 plaatjes uit het boek

* Je zou verwachten dat het Tropenmuseum zou uitpuilen van islamitische kunst uit de voormalige kolonie Indonesië. Toch is dat niet zo. Volgens Shatanawi probeerden de koloniale autoriteiten de islam te marginaliseren. De Indonesische islam was jong en zou daarom maar een vernisje zijn op een oeroude, oorspronkelijke cultuur.

Voor een goed begrip van die oercultuur, de ’ziel’ van Indonesië, zou de islam een obstakel zijn. De vergelijking was dat Indonesië een ui was, met als buitenste schil de islam. Op de achtergrond speelde angst mee. Ambtenaren zagen de islam als een bedreiging voor het Nederlandse bestuur. Begrijpelijk, want in de Java-oorlog (1825 tot 1830) en in de Atjeh-oorlog later in dezelfde eeuw speelde de islam een hoofdrol. Nederland had als ’koloniserend cultuurland’ een beschavingsmissie in Indonesië, zo was de opvatting in die dagen, en ook het Tropenmuseum, toen nog onderdeel van het Koloniaal Instituut, moest daarin een rol spelen.

De koloniale houding werkte door in het beleid van het museum. Er waren veel voorwerpen uit Indonesië maar weinige hadden specifiek een relatie met de islam. Tot 1945 was er maar één vitrine voor de islam, afkomstig uit een privécollectie.

Na de Indonesische onafhankelijkheid veranderden de politieke oriëntatie en de geografische interesse.


lees hier het hele artikel


Mirjam Shatanawi: Islam in beeld, Kunst en cultuur van moslims wereldwijd.
Boom, Amsterdam.
ISBN 9789085066279;
296 blz.
€ 29,50


Trouw, 30 januari 2010
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu

Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Mirjam Shatanawi: Islam in beeld Empty
BerichtOnderwerp: Re: Mirjam Shatanawi: Islam in beeld   Mirjam Shatanawi: Islam in beeld Icon_minitimezo 31 jan 2010 - 13:59

Mirjam Shatanawi: Islam in beeld 48749_10

‘Islam in beeld’ van Mirjam Shatanawi

Het Nederlandse beeld van de islam beperkt zich vaak tot clichés. Dit boek presenteert een heel wat gevarieerdere werkelijkheid. Islam in beeld zien hoe moslims sinds het ontstaan van de islam in kunst en cultuur uiting hebben gegeven aan hun geloof.

Islam in beeld is een geïllustreerde gids door veertien eeuwen geschiedenis van islamitische kunst en cultuur. Aan de hand van meer dan honderd voorwerpen van overal ter wereld maakt het boek duidelijk dat de islam altijd nauw verbonden is met de lokale cultuur en politieke omstandigheden. De voorwerpen in dit boek komen uit het Amsterdamse Tropenmuseum. Ze variëren van koloniale topstukken en schilderijen met Koranverhalen tot hedendaagse posters met portretten van Osama bin Laden. Ook de historische beeldvorming in Nederland over de islam ontbreekt niet.

Mirjam Shatanawi is historicus en arabist. Zij deed onderzoek naar de islam in Senegal, Soedan en Egypte en is nu werkzaam als conservator Midden-Oosten en Noord-Afrika bij het Tropenmuseum.

Gegevens boek:
Uitgeverij: SUN
ISBN: 9789085066279
paperback | rijk geïllustreerd, deels in kleur
25 x 28 cm
256 blz. | €29,50


bruggenbouwers.com
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Mirjam Shatanawi: Islam in beeld
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Boekbesprekingen-
Ga naar: