Door de eeuwen trouw aan christelijk Maluku07-05-2010 21:57 | Jacob Hoekman
Protest.
De Nederlandse regering spande zich tot woede van de Molukkers nauwelijks in voor een eigen Molukse staat – de eeuwenoude koloniale banden ten spijt. Vandaag deel 7 in een serie: Gereformeerd Nederland snapte de Molukkers heel goed.
Het is eigenlijk het verhaal uit een jongensboek. Je moet in oorlogstijd een geheime missie op de Molukken volbrengen, maar je weet de eilanden niet te bereiken. Verder dan de Filippijnen kom je niet. Prins Bernhard stuurt je schriftelijk een steunbewijs. Uiteindelijk weet je een watervliegtuigje te charteren waarmee je in je eentje koers zet naar de door Indonesië bezette Molukken, om daar de RMS-regering een hart onder de riem te steken.
Maar als je dan landt, staan daar met klewangs en geweren gewapende mannen op je te wachten. Een weg terug is er niet. Dus je roept op goed geluk de Molukse strijdkreet en tevens de enige woorden in hun taal die je kent: ”Mena Muria!” En je hoopt vurig dat je juist gegokt hebt.
Soldaat van Oranje
Het is het verhaal van de Soldaat van Oranje, de bekende verzetsstrijder Erik Hazelhoff Roelfzema, die in 2007 overleed. Die deed wel meer dingen die in een jongensboek thuishoren, getuige zijn bloedstollende inlichtingenactiviteiten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn missie op de Molukken in 1950 slaagde echter niet. Dat lag niet aan de gok die Hazelhoff Roelfzema nam: de met klewangs bewapende inlanders die hem op stonden te wachten, bleken inderdaad RMS-gezinde Molukkers te zijn en geen vijandige Indonesiërs. Maar met de Molukse RMS-regering van dr. Chris Soumokil wist hij niet in contact te komen, terwijl dat nu juist het doel was van zijn missie.
Het belette de Soldaat van Oranje niet om zich ook nadien in stilte nog volop in te zetten voor de Molukse zaak. Wapentransporten voor Ambon? Hazelhoff Roelfzema wist er wel raad mee. De Molukken zijn het waard over hun eigen toekomst te beslissen, was zijn visie. In het christelijk weekblad De Spiegel van 28 juli 1951 verklaart hij „dat het de ereschuld is van iedere Nederlander aan deze toekomst zijn beste krachten te geven. De Ambonnees in zijn strijd is het symbool van deze toekomst, en van het onvergankelijke vertrouwen dat uiteindelijk Recht over Macht zal zegevieren. Mena Moeria!”
lees verder in Ref. Dagblad