Onderstaand bericht mailde een kennis mij.
Vele rampen in Indonesië halen de Nederlandse pers niet
De problemen met de aardverschuivingen in Indonesië zijn misschien wel een gevolg van de klimaatverandering. Ze komen op steeds grotere schaal voor en in steeds meer gebieden. De klimaatverandering gaat in Indonesië gepaard met meer regen in de regentijd en meer droogte in de droge tijd. Bovendien komen er de laatste jaren steeds vaker mini-werverstormen voor. Yogyakarta werd vorig jaar minstes twee keer (in Lempuyangan en de campus van de Gajah Mada universiteit) door zo'n storm getroffen. De materiële schade is altijd aanzienlijk, omdat de kwaliteit van de gebouwen niet op dit natuurverschijnsel is berekend.
De ontbossing verergert de hogere regenval. De overstromingen die daarvan weer het gevolg zijn, worden elk jaar talrijker. De kranten in Indonesië schrijven er dagelijks over, maar de berichten zijn niet interessant genoeg voor de internationale pers, tenzij de tolweg naar de luchthaven in Jakarta een poos onbegaanbaar is.
De grotere wervelstormen die gewoonlijk een baan volgen over de Filipijnen, Japan en Noord Australië, worden sterker en komen dichterbij Indonesië. Het gevolg daarvan is dat de zeegang, vooral in de regentijd, vaak wekenlang te hoog is voor de traditionele schepen en boten. De ramp met de toch niet zo kleine veerboot twee weken geleden, die aan meer dan 200 mensen het leven kostte, is het gevolg van die hoge golven. Sindsdien zijn er nog meer schepen vergaan, maar ook dat nieuws haalt de Volkskrant niet.