Ha di om Sid.
Bedankt voor uw snelle reactie ook mbt tot Soendan.
Velen (bijvoorbeeld 1.3 miljard Chinezen en 1.2 miljard bewoners van India) geloven dat de God van joden, christenen en moslims niet bestaat. Predikant Hendrikse meent echter dat er desondanks wel te geloven valt in God. Dat wil hij naar eigen zeggen graag delen met mensen die niets meer kunnen met het klassieke godsbeeld. 'God kan gebeuren' in je leven, is zijn adagium, als gebeurtenissen een bijzondere ervaring worden. Er zit geen mysterie áchter ons bestaan, maar ons bestaan zélf is een mysterie, aldus de predikant, verbonden aan gemeenten in Middelburg en Zierikzee.
We lezen samen met hem het Bijbelverhaal uit Exodus 34 heilig, waar Mozes vraagt om God te zien. Hendrikse leest dat als een mythologisch verhaal, vanuit een vraag van vandaag. We merken zo weinig van God, we zouden Hem wel eens willen zien. Zou nu nooit iemand God hebben gezien, zelfs de grote Mozes niet? Het verhaal zegt: Nee. God zegt: Geen mens kan Mij zien en leven, maar goed jij, Mozes, bent een uitzondering. Dan laat God Zijn achterste delen zien.
We wenden ons tot onze geboortegrond en zien aldaar o.a. een ‘niet-arabische’ versie van geloven. Bijvoorbeeld de islambeleving doorgegeven via mijn islamitische-grootmoeder uit mijn geboorteland Indonesië. Deze beleving spreekt van een gevoel van een overweldigende aanwezigheid van god en ‘vergelijkbaren’. Mede veroorzaakt door een andere geschiedenis van animisme, boeddhisme, hindoeïsme en christendom, kolonialisme en slavernij. De grondstructuur van de religieuze en sociale verhoudingen in het Indonesisch dorp, de adat, blijft in deze versie in de loop der jaren overal zichtbaar. Islam, christendom noch Nederlandse overheersers konden daar volgen bisschop-in-ruste T. Muskens iets aan veranderen. De band met de voorouders (animisten, boeddhisten, hindoes en christenen) speelt daarbij een grote rol. En blijft een uiting van de specifiek Indonesische vorm van de islam.
Westerse christenen, (de bijbel is een oosters, niet-Europeesch geschrift) inclusief theologen, aldus de Indonesische theologe Marianne Katoppo, helaas overleden, hebben er weinig blijk van gegeven te beseffen dat de wereld groter is dan de christelijke kokosnotendop Europa. Het is niet bij ze opgekomen dat de Indische archipel en het animistische-boeddhistische-hindoeïstische wereldbeeld (Boeroeboedor en mythen, figuren - bijvoorbeeld sjamanen - die daaruit zouden voortkomen zijn zoals een zogenaamde Christen- en of zoon van Godfiguur met de naam Jezus) wel eens ’anders’ zouden kunnen zijn dan het vertrouwde Europa waar ze aan gewend waren. Velen ook in Nederland zijn opgegroeid met soera 4, 157-158 waar ons verhaalt wordt dat Jezus door Allah in zijn heerlijkheid is opgenomen. Een vertaalfout of een over het hoofd geziene interpretatiemogelijkheid? De zogenaamde zoon van God (in de koran is hij geen zoon van God) blijkt als we in de koran verder lezen niet door de Joden ter dood gebracht of gekruisigd of was het gepaald? Die gekruisigde Christus is voor joden aanstootgevend en voor heidenen dwaas, zei Paulus. Juist Allah heeft hem, begrijp ik uit de koran, door hem in zijn hemel op te nemen, tegen de Joden beschermd. Expliciet wordt in de koran de kruisiging van Jezus de profeet die in de lijn staat van: Abraham, Ismaël, Izaäk, Jacob en de stamvaders, ontkend. We kunnen, in meer dan 99 verzen in de koran, een beeld van Jezus vinden die een door God in de steek gelaten profeet zou zijn. Moslims en vele (on)gelovigen geloven niet in een (christen)God die een profeet in de steek laat. Een volkomen machteloze Godenzoon (vertelt ons de bijbel) die zich laat belasteren, krenken, haast vernietigen en dodelijk verwonden om zijn mensen te laten begrijpen en geloven wat liefhebben is.
De koran spreekt ook niet van een opstanding van Jezus. Op de dag van het Oordeel, aan het eind der tijden kent de koran de opstanding. En we vinden een eigen ‘inkleuring’ en ernst, luim, devotie en satire bij een veel bredere verbreid gebruik van de aanduiding Jezus, God en Goden op de ruim vijfduizend bewoonde eilanden van Indonesië. En nog veel meer goden! Andere geloven geven, eveneens, in mythologische verhalen weer hoe zij zich god(en) voorstellen, namelijk als een stem die (weder)klinkt. Daarmee lijken ze hun boodschap te maken tot een gimmick, een trucje, verhaalbaar en verkoopbaar. Zie naast de bijbel en de koran, het Gilgamesjepos, de Avesta of de Popul-Vuh die eveneens met vernietiging en een nieuw era te maken hebben.
Ik eindig met te zeggen dat ik er niet op uit ben ook maar iemand die gelooft dat God bestaat, van het tegendeel te overtuigen.
Mvrgr.
Emile