Indonesië niet blij met opwaarderen roepia
13-08-2010 09:43 | Van onze correspondent
JAKARTA – De Indonesische Centrale Bank wil de waarde van de roepia aanpassen. Indonesische bankiers en zakenlieden zijn niet onverdeeld enthousiast over het nieuwe plan. Ze vrezen inflatie en chaotische toestanden in de grootste economie van Zuidoost-Azië waar tientallen miljoenen mensen zich momenteel miljonair kunnen noemen.
Miljonair worden is in Indonesië is eenvoudig, vertellen veel buitenlandse ondernemers gekscherend in Jakarta. Maar 1 miljoen roepia, omgerekend circa 86 euro, betekent vooral heel veel nullen op de rekenmachines van winkels en middenstandsbedrijven in Jakarta. De Indonesische centrale bank wil daarom nu de Indonesische roepia redenomineren (opwaarderen). Bank Indonesia heeft het plan begin vorige week nieuw leven in geblazen en is daarmee direct gestuit op grote bezwaren bij Indonesische economen. Die vrezen dat een dergelijke reusachtige operatie –waarbij oude geldbiljetten worden ingenomen en nieuwe biljetten worden verspreid– vooral tot chaotische toestanden zal leiden in de eilandenrepubliek,
Op de huidige financiële spreadsheets op de beurs van Jakarta is het papier vaak te klein om de enorme bedragen nominaal uit te drukken. Maar Bank Indonesia zal met meer argumenten moeten komen om de 240 miljoen Indonesiërs gerust te stellen over het nut van een dergelijke waardeverandering. Veel critici vrezen dat dit monetaire beleid een devaluatie van de Indonesische munt kan veroorzaken. Een golf van vragen en bezwaren overspoelde de Indonesische Centrale Bank afgelopen week.
Vorige week belegde de kersverse gouverneur van de Centrale Bank, Darmin Nasution, daarom direct een persconferentie. Daarin onderstreepte hij dat de geplande redenominatie van de roepia niet tot financiële problemen zal leiden. Bank Indonesia zou slechts enkele nullen van de roepia afhalen. Ook benadrukten functionarissen van de Centrale Bank dat deze ingrijpende financiële operatie vooralsnog een plan is. Het moet nog worden voorgelegd aan de Indonesische president Yudhoyono en het parlement.
Momenteel is 1 euro circa 11.500 roepia waard. Met het nieuwe plan, dat in 2020 in werking zou moeten treden, stijgt de waarde van de roepia naar 11,5 roepia per euro.
Het redenominatieplan vormt onderdeel van bredere financiële hervormingen in het kader van de Asean Economic Community die de Zuidoost-Aziatische lidstaten zullen invoeren. Indonesië is de grootste lidstaat van de verdragsorganisatie Association of Southeast Asian Nations (Asean) en heeft de grootste economie in dit gebied.
Nasution noemt Turkije als voorbeeld van een land dat succesvol zijn munteenheid
redenomineerde als voorbereiding tot toetreding van de EU. Ook landen als Polen, Roemenië, en Noord-Korea voerden recentelijk dergelijke operaties uit.
Oudere Indonesiërs hebben echter geen goede herinneringen aan de eerste redenominatieoperatie in de voormalige Nederlandse kolonie. Geconfronteerd met hyperinflatie tijdens het einde van president Soekarno’s presidentschap, moest generaal Soeharto in 1965 ook financieel puinruimen.
Hierna volgden ingrijpende hervormingen in de financiële sector, waarin de Centrale Bank het voortouw nam. De afgelopen jaren toonde de roepia zich een van de sterkste munten in Azië.
De kersverse BI-gouverneur Darmin Nasution kon vorige week even aan den lijve ondervinden welke paniekreacties het woord ”redenominatie” oplevert. Goede voorlichting aan het Indonesische publiek lijkt nu het meest belangrijk.
Ref. Dagblad