Terug in oorlogstijd met kranten en affichesdoor Dennis Nuiten. woensdag 04 mei 2011 | 10:16 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 05 mei 2011 | 10:19
In 't Heemhuis in Klundert is vanaf 4 mei een tentoonstelling te zien met kranten en 55 affiches uit de Tweede Wereldoorlog. Tien affiches hangen in de bibliotheek in Klundert. foto René Schotanus/het fotoburo Ties Steehouwer van Heemkunde Kring Die Overdraghe in 't Heemhuis in Klundert. Het 3-voudige snoer was een illegaal krantje dat in de Tweede Wereldoorlog vanuit Klundert werd uitgegeven. "Volgens oud-Klundertenaren is hieruit verzetskrant Trouw ontstaan", vertelt Ties Steehouwer van Heemkundekring Die Overdraghe. Maar of dat echt zo is, daar heeft hij niks over kunnen terugvinden.
Wie wil weten hoe het 3-voudige snoer er toen uitzag, kan vanaf vandaag naar 't Heemhuis in Klundert. Daar zijn in de maand mei op woens- en zaterdagmiddagen replica's van kranten en affiches uit de Tweede Wereldoorlog te zien. Ook materiaal over de politionele acties in Nederlands-Indië maken onderdeel uit van de tentoonstelling.
De documenten zijn geschonken door de inmiddels overleden Kees Schoone uit Klundert, een fanatieke verzamelaar. Verder zijn dertien schriften met krantenknipsels uit de oorlogsjaren van Willem Brandenburg te zien (zie kader).
De heemkundigen hebben 65 affiches ontvangen. Tien daarvan hangen in de Klundertse bieb. "Voor sommige mensen zal het heftig zijn", zegt Steehouwer. Hij wijst op enkele affiches in 't Heemhuis. "Op één ervan staat 'Ik stem Mussert'. Maar ook dat is onderdeel van de geschiedenis."
De replica's van de kranten en affiches zaten bij de tijdschriftenserie De Oorlogskranten over de Tweede Wereldoorlog. Schoone had alle documenten bewaard.
De heemkundigen hebben die in chronologische volgorde opgehangen. Het begint met een bekendmaking van de bezetter, aan het begin van de oorlog. Dit soort documenten hingen op straat of werden in kranten afgedrukt. In de bekendmaking staat onder meer wat vanaf dat moment verboden is, zoals elke beleediging van de Duitsche Weermacht. Kortom, hoe iedereen zich moest gedragen tegenover de bezetter.
Verderop hangt er een zogeheten proclamatie van koningin Wilhelmina. Zij was toen nog niet terug in Nederland, maar op het papier kondigt zij de vrijheid aan.
Later werden de affiches agressiever. De Duitsers maakten propaganda tegen het bolsjewisme. Ook enkele Russische exemplaren zijn te zien. Evenals Nederlandse affiches die oproepen om te gaan vechten in Nederlands-Indië.
Naast de affiches zijn kopieën van verscheidene kranten uit de oorlogsjaren te vinden, zoals een illegale Trouw, Het Nieuws van den Dag en de Haagsche Courant. De Koerier is een voorbeeld van een NSB-krant, legt Steehouwer uit. In de krant staan hele redevoeringen van rijkscommissaris Seyss-Inquart. "Andere kranten berichtten hier niet zo uitvoerig over", aldus Steehouwer.
De tentoonstelling is tot en met 1 juni op woens- en zaterdagen te zien tussen 14.00 en 16.00 uur. Alleen op zaterdag 14 mei zal 't Heemhuis aan de Stoofdijk 1a niet geopend zijn.
De toegang tot de tentoonstelling is gratis. Bij 't Heemhuis is ook het boek Oorlogsherinneringen uit Klundert te koop.
BNdeStem