Koffiecoöperaties in problemen door prijzen
Laatste update: 20 juli 2011 14:32 info.
BONN - Coöperaties van koffieboeren in ontwikkelingslanden konden het afgelopen oogstseizoen vaker niet aan hun leveringsverplichtingen voldoen.
Koffiebranders kunnen daardoor op dit moment moeilijker aan koffie komen.
Dat meldde Fairtrade International, de koepelorganisatie van het keurmerk voor eerlijke handel waarbij ook het Nederlandse Max Havelaar is aangesloten, woensdag.
Boeren die lid zijn van de coöperaties, leveren namelijk in toenemende mate direct aan opkopers.
Garantieprijzen
De coöperaties werken vaak met enkele maanden voor de oogst vastgestelde garantieprijzen, waarvoor ze de koffie van de boeren kopen en doorverkopen aan handelaars.
Maar omdat de prijzen van koffiebonen in een paar maanden tijd met tientallen procenten zijn gestegen, krijgen boeren van opkopers nu een hogere prijs dan van de coöperaties.
Accuut
''De situatie was het meest acuut in Bolivia, Peru en Indonesië'', aldus Kyle Freund van Fairtrade International. De koepelorganisatie kon echter niet zeggen hoeveel coöperaties in de problemen zijn gekomen.
''We hebben alleen zicht op de coöperaties die bij ons voor hulp aankloppen en er niet op eigen kracht in slagen elders voldoende koffie in te kopen. Wel zijn het er meer dan andere jaren.''
Handelaar
Als een handelaar geen door Fairtrade International gecertificeerde vervanging kan vinden voor de koffie die de coöperaties niet kunnen leveren, kan de koepelorganisatie hem toestemming geven om aan 'productsubstitutie' te doen.
De coöperatie koopt dan elders niet-gecertificeerde koffie in, die ze als gecertificeerde Fairtrade-koffie mag verkopen.
Binnen 12 maanden moet de coöperatie dat compenseren. Volgens cijfers van Fairtrade International valt op dit moment 0,5 procent van de geïmporteerde Fairtradekoffie onder deze regeling.
Training
Fairtrade International wil de leveringsproblemen oplossen door coöperatiebestuurders training te geven in risicomanagement en onderhandelingsvaardigheden en door de minimumprijs voor duurzame koffie te verhogen.
70 procent van de coöperaties in Bolivia en de helft van de coöperaties in Peru hebbend e training inmiddels gekregen.
Fairtrade International verwacht dat de coöperaties bij de volgende oogst niet meer in de problemen raken, doordat ze beter zijn voorbereid op schommelingen in de koffieprijs.
Nu.nl
© ANP