Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Hoe overleef ik voedsel in de tropen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Hoe overleef ik voedsel in de tropen Empty
BerichtOnderwerp: Hoe overleef ik voedsel in de tropen   Hoe overleef ik voedsel in de tropen Icon_minitimema 29 aug 2011 - 13:14

Hoe overleef ik voedsel in de tropen

Het lijkt onvermijdelijk: diarree tijdens je vakantie in de (sub)tropen. De angst om de bus in te stappen en de chauffeur tijdens de rit drie keer te moeten vragen om een wc-stop. Dat vraagt om voorzorgsmaatregelen. En adequaat handelen..

Redactie: Wil Thijssen.


Was je handen.
Je kent ze wel: vieze wc’tjes in tropische landen, hurktoiletten die al jaren niet meer gedweild zijn. Soms tref je helemaal geen wc, maar een plank met een gat erin of alleen een gat in de grond. Ideale bronnen van bacteriën. Was daarom je handen grondig na elk toiletbezoek en voordat je gaat eten of koken. Bacteriedodende gel – ‘wassen zonder water’- is te koop bij elke Nederlandse drogist. Niet duur, wel nuttig.

Tanden Poetsen.
Als het kraanwater niet drinkbaar is, kun je er beter je tanden ook niet mee poetsen.

Zeep en talk.
Iedereen ruikt liever naar bloemetjes dan naar zweet. Maar een overmatig gebruik van zeep of shampoo kan je huid uitdrogen, waardoor je schimmelinfecties kunt krijgen. De schimmel kan in je maag terechtkomen als je gaat eten. Droog je daarom goed af en gebruik eventueel talkpoeder. Onthoud ook dat infecties kunnen worden overgebracht door het schudden van handen.

Ziek van water…
Je hebt de hele dag door Phnom Penh, Kathmandu of op een Grieks eiland gezworven, en stikt van de dorst. Kraanwater is in de (sub)tropen en zelfs in Zuid-Europese landen niet altijd drinkbaar voor West-Europeanen. Drink alleen water uit flessen. Let op een oude truc: flessen water in winkels en stalletjes worden soms hervuld. Als de dop niet is geseald, laat de fles dan staan.

… of ijsblokjes
Hetzelfde geldt voor die verleidelijke ijsblokjes in je cola of cocktail. Vermijd ze als je de herkomst niet kent. Ga je kamperen: kook water dat je niet vertrouwt of gebruik een waterfilter of desinfecteermiddel zoals chloordruppels (Hades) of jodium 2 procent.

Schil fruit zelfs
Het ziet er mooi uit: sappige ananassen of mango’s gesneden in bootvormpjes, soms met een vlaggetje erop. Maar fruit dat je geschild koopt in de tropen kan met kraanwater zijn gewassen en is niet altijd even vers. Als je fruit eet, kun je dat het beste zelf schillen. Als iemand je een mes leent, ontsmet het dan even door er een brandende lucifer of aansteker langs te halen. Wat voor fruit geldt, geldt natuurlijk ook voor salades met rauwe groenten. Vers gekookt of gebakken voedsel is het veiligst.

Pakjes en zakjes
Als je er niet zeker van bent of er ‘veilig’ voedsel is op de plaats van bestemming, kan je outdoor voeding meenemen uit een Nederlandse buitensportzaak, gedroogd voedsel dat wordt bereid door er gekookt water aan toe te voegen. Besef wel: wie alleen voeding van thuis meeneemt, mist natuurlijk wel veel exotisch en vaak smakelijk eten.

Gebruik je eigen spullen
Andermans beker, flesje of bestek kan een bron van bacteriën zijn, ook al neem je maar één slokje of hapje. Je kunt eventueel je eigen (wegwerp)-bestek of chopsticks meenemen.

Toch ziek
Oké, ondanks alle voorzorgsmaatregelen ben je toch ziek geworden. Je voelt je beroerd en je ontlasting lijkt op de soep die je eergisteren hebt gegeten. Je eet het liefst niets, maar dat gaan we dus niet doen. Blijf eten! Crackers, koekjes en beschuit bijvoorbeeld, geen zure, vette of scherp gekruide etenswaren.

Drinken
Nog belangrijker: blijf drinken, liefst thee of bouillon. Drink na elke stoelgang (schoon) water met een zakje ORS (Oral Rehydration Solution) tegen uitdroging. Daarin zitten zouten en suikers die de vochtbalans op peil houden. Heb je geen ORS bij je, dan kun je het zelf maken: los 8 theelepels suiker of honing en 1 theelepel zout op in 1 liter schoon water. Ook gehoord: 1 theelepel zout in een literfles cola (suikers). Vies, maar effectief.

Stoppers
Meestal gaat diarree vanzelf over. Als je moet reizen bieden diarree-remmers als Diacure, Norit of Immodium uitkomst. Geen eigen middelen bij je? In vrijwel alle tropische landen zijn bananen te koop. En gekookte witte rijst. Het zijn natuurlijke stoppers. Wanneer je hoge koorts krijgt en er bloed of slijn bij je ontlasting zit, is er maar één oplossing: subiet naar een dokter!


Uit de Volkskrant, 20-08-2011
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
 
Hoe overleef ik voedsel in de tropen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Operatie Eet Ons Voedsel
» wonen in Jakarta: 'Niet naar school door een overstroming'
» Kerst in Indonesische tropen
» Apen in Indonesië ruilen gestolen spullen voor voedsel
» Van Dis in het Koninklijk Instituut voor de Tropen, 29 februari 2012

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Reizen :: Reisinformatie-
Ga naar: