LeineRoebana: Unieke mix van dans, muziek en culturen Auteur: door Marieke Smits | donderdag 17 november 2011 | 11:30 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 17 november 2011 | 11:51
Orkest Kyai Fatahillah. foto Andrea Leine BREDA - LeineRoebana, het dansgezelschap van het Chassé Theater in Breda, zoekt altijd naar nieuwe invloeden. De inspiratie kwam dit keer uit de Indonesische dans en muziek. Gecombineerd met westerse invloeden resulteerde dit in de voorstelling 'Ghost Track'. Morgen is de première.
Vijf jaar geleden luisterde Harijono Roebana naar een Indonesich gamelanorkest en werd, letterlijk en figuurlijk, omver geblazen door de Indonische slaginstrumenten.
"Ik dacht meteen: daar kunnen we als choreografen iets mee doen. Die opwindende en bronstige klanken moeten we combineren met dans."
Zelf heeft Roebana ook Indonesische 'roots'. "Mijn naam is volledig Indonesisch, net als mijn vader. Ik ben niet opgegroeid met de cultuur, alleen met het eten. De gamelan inspireerde mij om dieper in de Indonesische cultuur en met name dans te duiken."
Roebana ondernam een 'studiereis' naar Indonesië om de mogelijkheid van een samenwerking te bekijken. Zijn beeld van de Indonesische dans en muziek veranderde daar compleet.
"Je denkt toch snel aan bevallige danseressen die naar de grond kijken en bewegen op langzame, etherische muziek die eeuwig lijkt door te gaan. Dit bleek totaal niet het geval te zijn. Het was juist fysiek, energiek en zelfs humoristisch."
In Solo en Jakarta begon het artistieke proces, wat nogal anders was dan normaal. Roebana: "Indonesische dansers zijn anders. Hun manier van dansen verschilt van de onze. Ook de wijze waarop zij omgaan met de verhouding modern-traditioneel is voor ons nieuw. Wij laten bij moderne dans alle traditie vallen. Indonesiërs blazen traditie nieuw leven in en beschouwen dat als modern. Reuze interessant."
Tijdens het verdere artistieke proces kwamen Harijono Roebana en zijn partner Andrea Leine erachter dat dansers met verschillende achtergronden veel van elkaar kunnen leren.
"Wij westerse dansers zijn losser. Indonesische dansers bewegen hoekig met gedetailleerde handbewegingen. Dit leidde tot een zoektocht naar de meest positieve elementen van beide kanten, die we vervolgens versmolten tot iets nieuws."
Roebana voegt toe: "Op deze manier kom je verder dan de bekende Nederlandse stamppot en vind je iets onbekends en verrassends."
Componist Iwan Gunawan begeleidt Ghost Track met zijn gamelanorkest Kyai Fatahillah. Roebana is enorm blij met de samenwerking. "Ik hoorde hem een jaar geleden in het Tropentheater en was meteen om. Ik ben kennis gaan maken en het klikte onmiddellijk. Toen besloten we om samen met dit project aan de slag te gaan."
De muziek van Gunawan is live, wat volgens Roebana een grote toegevoegde waarde is. "Daardoor is er een geweldige interactie tussen de dansers en de musici."
LeineRoebana is artist in residence van het Chassé Theater, waardoor de première automatisch daar plaatsvindt. Roebana verheugt zich er op om in de middenzaal op te treden. "Het is naar mijn mening de mooiste zaal van Nederland. Wij staan daar heel graag en voelen ons er helemaal thuis. De band met personeel en directie is ook erg goed, zij ondersteunen ons waar ze kunnen."
LeineRoebana, Iwan Gunawan en alle dansers reizen vervolgens door naar Indonesië, waar Ghost Track ook zal worden uitgevoerd. De kans bestaat zelfs dat de groep verder door Azië gaat.
"De interesse is groot. Ghost Track is dan ook uniek; cultuur, traditie, dansers en live-muziek, alles botst en duikelt over elkaar heen. Zoiets zie je normaliter niet in het theater."
LeineRoebana - Ghost Track, vanavond 20.30 uur try out, morgenavond om 19.45 uur première in Chassé Theater Breda. 23 december nogmaals in Chassé Theater
BNdeStem