Vriendschapsband Putten - Rawagede?
07-12-2011 09:10
PUTTEN - Zoals Putten de razzia jaarlijks herdenkt op 2 oktober, zo herdenkt Rawagede op Java (Indonesië) op 9 december jaarlijks dat in 1947 honderden mannen werden gedood. Kunnen deze soortgelijke ervaring en herdenking reden zijn om een vriendschapsband Putten - Rawagede aan te gaan? De commissie voor Middelen zal daarover, op verzoek van de raad, dinsdagavond 13 december a.s. een advies uitbrengen.
door Tijs van den Brink
Op 9 december 1947 vielen Nederlandse troepen het dorp Rawagede op Java binnen en doodden honderden mannelijke dorpsbewoners. Ook gevangenen en vluchtenden werden geëxecuteerd. In een rapport van januari 1948 noemde een onderzoekscommissie van de Veiligheidsraad van de Verenigde naties het Nederlandse militaire optreden 'opzettelijk en meedogenloos.' De militairen, verantwoordelijk voor het bloedbad in Rawagede zijn nooit strafrechtelijk vervolgd. De Nederlandse Staat heeft nooit excuses aangeboden of compensatie betaald aan de nabestaanden. De weduwen zijn de eerste Indonesische slachtoffers van de strijd in 1945 - 1949 die de Nederlandse Staat gedagvaard hebben voor misdrijven begaan in Indonesië.
14 september jl. heeft de rechtbank 's-Gravenhage de vordering van de weduwen en een overlevende van het bloedbad Rawagede toegewezen. Ondanks het feit dat de vordering op 31 december 1952 verjaarde, kan de Staat zich niet op deze verjaring beroepen. De executies door Nederlandse militairen van ongewapende onderdanen van het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden zonder vorm van proces, zijn als bijzondere ernstige feiten aan te merken, aldus de Rechtbank. Volgens de Rechtbank heeft de Staat van meet af aan kennis gehad van deze ernstige fouten. Verder neemt de Rechtbank hierbij in overweging dat er nog mensen in leven zijn die deze periode en de executies hebben meegemaakt. De Rechtbank concludeert dat de Staat onrechtmatig heeft gehandeld ten opzichte van de weduwen. De Staat moet daarom de geleden en nog te lijden schade vergoeden. Aldus een persbericht van Böhler Advocaten in Amsterdam.
Verleden maandag maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend dat de Nederlandse ambassadeur in Jakarta vrijdag aanstaande, op de herdenkingsdag van 9 december, namens de regering excuses zal aanbieden voor het bloedbad dat Nederlandse militairen in 1947 in het dorp Rawagede aanrichtten. Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken noemt de excuses een passend gebaar. En de advocate van negen nabestaanden, waarvan zeven hoogbejaarde weduwen, liet verleden maandag weten dat de negen een schadevergoeding krijgen van 20.000 euro per persoon.
Max van der Werff uit Heteren, zelf een 2e generatie Indische Nederlander, vond op de website van onze gemeente dat in Putten op 2 oktober jaarlijks de herdenking van de razzia in Putten plaatsvindt. Dat was voor hem reden om de raadsleden van Putten voor te stellen om een officiële vriendschapsband aan te gaan met Rawagede, die net als de inwoners van Putten slachtoffer zijn geworden van razzia's en massamoord.
dePuttenaar