Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië

Ga naar beneden 
+2
Henri R. Cingoor
wu
6 plaatsers
Ga naar pagina : Vorige  1, 2
AuteurBericht
iaf

iaf


Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië   Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Icon_minitimewo 25 jul 2012 - 10:09

'Lees Indonesië niet de les over mensenrechten'
Gepubliceerd op Dinsdag, 24 Juli 2012


Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 07_ned13
»Oude kaart van Nederlands-Indië - Afb: KRL Museum

Eeder deze maand liet Indonesië weten af te zien van de aankoop van Nederlandse tanks. In de periode hiervoor was in Nederland een en ander te doen geweest over mensenrechtenschendingen in Indonesië. Volgens journalist Ad van Liempt hebben Nederlandse politici geen historisch besef en moeten ze juist tegenover Indonesië niet beginnen over mensenrechten.

Over de eventuele verkoop van tanks aan Indonesië werd in de Tweede Kamer uitgebreid gediscussieerd. Een meerderheid wilde niet dat er tanks verkocht werden omdat het voor mogelijk werd gehouden dat Indonesië ze tegen de eigen bevolking zou inzetten. Verschillende partijen wezen op mensenrechtenschendingen, onder meer in Papoea.

De regering had de zaak in beraad, maar had al wel aangegeven zelf vóór de verkoop te zijn. Met de mensenrechten zou in het Indonesië de goede kant opgaan. Uiteindelijk besloot Indonesië niet te wachten op een definitief besluit van het kabinet. Voor tanks week het land uit naar Duitsland.

Tweede Kamerlid Arjan El Fassed van GroenLinks liet kort hierna nog weten dat het kabinet Duitsland moest verzoeken geen tanks te verkopen aan Indonesië, omdat het land zich schuldig maakt aan schendingen van de mensenrechten.

Journalist en televisiemaker Ad van Liempt werd afgelopen weekend geïnterviewd door het NRC naar aanleiding van een thema-uitzending over het begin van de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. Van Liempt, die zich heef verdiept in de geschiedenis van de voormalige kolonie, bleek zich opgewonden te hebben over de gang van zaken rond de tankverkoop. Volgens de journalist hebben Nederlandse politici "geen historisch besef". Van Liempt:

Citaat :
Neem de mislukte verkoop van die Nederlandse tanks aan Indonesië laatst. Als je nou toch een klein beetje historisch besef hebt, dan hou je tegen Indonesië je mond over mensenrechten. We zijn wel de laatsten die Indonesiërs daar de les over moeten lezen.

Er is de laatste tijd veel aandacht voor de dekolonisatie-oorlog die tussen 1945 en 1949 in Indonesië werd uitgevochten. Vorige maand pleitten directeuren van drie onderzoeksinstituten nog voor een groot nieuw onderzoek naar het militaire optreden van Nederland in voormalig Nederlands-Indië in die periode.

Historiek
Terug naar boven Ga naar beneden
iaf

iaf


Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië   Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Icon_minitimewo 25 jul 2012 - 10:11

wo 25 jul 2012, 09:05

Eenzijdigheid troef

AMSTERDAM - In de wederom opgelaaide discussies over (mogelijke) oorlogsmisdaden door Nederland bedreven tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands Indië verliest men zich steeds weer in een eenzijdige belichting.


Met alle respect voor slachtoffers aan Indonesische zijde, door de Indonesiërs zijn onbeschrijflijke gruwelijkheden bedreven ten opzichte van weerloze (Indische) Nederlanders en Indonesiërs die een andere mening waren toegedaan over de vrijheidsstrijd.

Met evenveel recht zouden claims voor schadevergoeding daarvoor bij de huidige Indonesische regering kunnen worden neergelegd. Er zijn nog genoeg getuigen in leven en er is bewijsmateriaal aan te voeren.

Indonesië zal ongetwijfeld ’niet thuis’ geven en waarschijnlijk zich ’beledigd’ voelen. Maar als je in de discussies niet beide kanten van het verhaal aan de orde laat komen, doe je de waarheid geweld aan.

R.G.R. Reissner

Telegraaf
Terug naar boven Ga naar beneden
iaf

iaf


Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië   Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Icon_minitimewo 25 jul 2012 - 22:46

Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 07_ned15

‘Indië is een wond die je goed moet schoonmaken’

Ad van Liempt diept nationaal trauma over geweld en verloren gezag in onze voormalige kolonie uit.

Het heette geen oorlog te zijn, maar dat was het in feite wel. Vandaag precies 65 jaar geleden begon Nederland in Indië de militaire strijd tegen Indonesische nationalisten. De kolonie ging verloren, de aftocht was smadelijk en de terugkerende militairen en burgers wachtte een kille ontvangst. Dat trauma is nog steeds niet verwerkt, zegt journalist en programmamaker Ad van Liempt. ‘De wond moet eens goed worden schoongemaakt.’

Door Tonny van der Mee.

Opeens waren daar vorige week de foto’s. Van een standrechtelijke executie en een greppel vol lijken van Indonesische mannen. Het wie en waarom is niet bekend, maar de publieke opinie spreekt schande van de misdaden, gepleegd door Nederlandse militairen tijdens de politionele acties in Indië.

“De foto’s zijn het visuele bewijs van wat we al wisten,” zegt Ad van Liempt (63). “Dat we er nu zo verbaasd over zijn, komt doordat we niet beseffen dat het daar een echte oorlog was. Ons beeld van de politionele acties is verkeerd. We stuurden er niet een stel veldwachters naartoe, maar waren daar met tanks en vochten een guerrillastrijd met dodelijke aanslagen.”

Nederland in oorlog. Twee jaar, twee maanden, twee weken en twee dagen nadat het land zelf verlost was van het Duitse juk, koos het kabinet voor de aanval in Nederlands-Indië.

“Het is onbegrijpelijk dat Nederland zo kort na de bevrijding massaal oorlog ging voeren aan de andere kant van de wereld,” zegt Van Liempt. “Nederland werd overspoeld door allerlei problemen. Het land lag in puin, we moesten oorlogsmisdadigers berechten, landmijnen ruimen, hadden geen grondstoffen, er was angst voor een Koude Oorlog. Alle problemen kwamen samen en daar kwam Indië nog eens bij.”

De politionele actie moest een einde maken aan de ontreddering en chaos in Indië, na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 die het slot vormde van de Tweede Wereldoorlog. Van dat machtsvacuüm had Soekarno gebruikgemaakt door kort na de Japanse overgave de onafhankelijke republiek Indonesië te proclameren. Afspraken met Nederland over een vorm van zelfbestuur hielden geen stand.

Harde lijn.
De katholieken (KVP) in het rooms-rode kabinet-Beel stonden een harde lijn voor. Bij coalitiepartner PvdA en de achterban waren twijfels. Toch gingen de meeste ministers akkoord. ‘Thans is het moment gekomen dat lankmoedigheid ophoudt een deugd te zijn,” rechtvaardigde minister-president Beel het offensief.

De christelijke oppositie was nog feller voorstander van militair ingrijpen. Vanuit de oude koloniale gedachte dat Nederland het ‘kindje’ Indië eerst zedelijk moest opvoeden voordat het op eigen benen kon staan, moest de kolonie worden bevrijd van de republikeinse pesthaard.

Nederland besefte niet dat na de Tweede Wereldoorlog de verhoudingen in de wereld waren veranderd, zegt Van Liempt. “Het had niet door dat in Indië een revolutie aan de gang was. Het was geen actie van een paar jonge heethoofden, het was een grote volksbeweging die vocht voor vrijheid. Een natie heeft het nodig met militaire heldendaden de eigen onafhankelijkheid te bevechten. Na Indië zag je het over heel de wereld gebeuren. Nederland heeft dat te laat ingezien, te lang onderschat.”

Op 21 juli 1947 begint de eerste politionele actie op Java en Sumatra. Onder de codenaam ‘Operatie Product’ probeert het leger de orde te herstellen, het gezag te heroveren en de economische belangen veilig te stellen.

Hoewel ironisch genoeg het naoorlogse Nederland economisch het meest heeft geprofiteerd van de Duitse herstelbetalingen, blijft het idee leven dat Indië de kurk is waarop Nederland drijft. Het leger moet de plantages en bedrijven bevrijden, zodat de voedselvoorziening en export weer op gang komen.

Van Liempt: “Nederland was bijna failliet. Dat moesten we oplossen met deviezen uit Indië. Het leger moest in feite zijn eigen salaris verdienen door gebieden te veroveren. Als we Indië zouden opgeven, zou dat Nederland terugbrengen tot het welzijnsniveau van Bulgarije, zo werd gezegd. Dat was het schrikbeeld.”

De strijd in Indië was ook een imagokwestie. In korte tijd was het Nederlandse leger met relatief weinig verzet onder de voet gelopen. In mei 1940 door de Duitsers in eigen land, in 1942 door Japan in Indië. Daar mocht geen nieuwe vernedering bovenop komen.

In Indië moest Nederland mondiaal het imago oppoetsen. “De ogen van heel de wereld zijn op u gericht,” luidde de marsorder van generaal Simon Spoor.

Op Koninginnedag 1940 en 1941 hield de regering nog grote militaire parades in Batavia, het huidige Jakarta. Om te laten zien dat Nederland een van de beste legers ter wereld had en onoverwinnelijke was. Van Liempt: “Een half jaar later lagen ze om. Dat beeld van ‘Wij Nederlanders beschermen jullie tegen de boze buitenwereld’ waren de Indonesiërs niet vergeten. Ze wilden die Nederlanders niet terug hebben.”

Vernedering.
De vernedering komt er toch. Onder druk van de Verenigde Naties eindigt de eerste politionele actie na twee weken. Als Nederland in 1948 een tweede actie start, grijpt de internationale gemeenschap opnieuw in.

Van Liempt: “De kwestie Indië heeft de samenleving de kop gekost. Nederland bleek niet in staat de problemen politiek of militair op te lossen. De lijst van dodelijke slachtoffers op de voorpagina’s van alle kranten werd steeds langer. Dat is funest voor het moreel van het land. De steun voor de oorlog nam af.”

Mede onder druk van de Verenigde Staten draagt Nederland de soevereiniteit op 27 december 1949 over. De trieste balans: 6200 gesneuvelde Nederlandse militairen en 3500 Nederlandse en Indische burgerdoden als gevolg van anti-Nederlands geweld tijdens de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd.

“De Nederlandse militairen waren mentaal niet voorbereid op een guerrillaoorlog op leven en dood. Een deel van de Nederlandse militairen vond het ook wel leuk om naar een onbekend land te gaan. De strijd in Nederlands-Indië is te vergelijken met Vietnam. De Amerikanen zijn daar ook in een oorlog beland waarvan ze nooit hadden gedacht dat ze als verliezer het land zouden moeten ontvluchten. Veel Vietnam-veteranen koesteren nog steeds wrok.”

Nieuw-Guinea blijft na de oprichting van het onafhankelijke Indonesië in Nederlandse handen, maar wordt na een lange politieke strijd in 1962 ook overgedragen.

Het verlies van de kolonie in de Oost zorgde voor een exodus van burgers en ambtenaren uit Indië. Duizenden (Indische) Nederlanders vluchtten noodgedwongen naar Nederland. Bij aankomst werden ze genegeerd en voelden ze zich in hun oorlogsleed miskend.


“De politiek was afhoudend. Het was een nare periode, waardoor het nooit tot een normaal verwerkingsproces is gekomen. De afgang was natuurlijk enorm. Nederland was daar driehonderd jaar lang overheerser geweest, en na de oorlog lagen we er binnen een paar jaar uit. Het was een smadelijke aftocht. Daarom doen we er zo krampachtig over. Het is nooit verwerkt.”

Onder de militairen was het niet anders. Omdat Nederland nog een koude oorlog met Indonesië voerde om Nieuw-Guinea, werd de kwestie-Indië verzwegen. “Toen de militairen terugkwamen, hebben ze het moeten verdringen. Ze moesten direct doorgaan met werken om het land op te bouwen. Pas later kwamen de frustraties en schuldgevoelens.”
Executies en slachtpartijen door Nederlandse militairen waren al snel bekend, maar werden in de doofpot gestopt, tot de Excessennota in 1969 verscheen.

Boosheid.
De boosheid onder Indië-veteranen over de eenzijdige discussie over de nieuwe executiefoto’s kan Van Liempt zich goed voorstellen. “In elke oorlog sneuvelt de waarheid. Dat is ook de tragiek van Nederlands-Indië. Het onvermogen van Nederland om op een volwassen manier onderzoek te doen en degenen die schuldig zijn, te straffen. Daarvoor is het nu te laat, omdat de betrokkenen zijn overleden.”

Dat de Tweede Kamer na de Excessennota niet besloot tot een parlementaire enquête, vindt Van Liempt een gemiste kans. “Bij Srebrenica is dat goed uitgezocht. Dutchbatters vervulden geen heldenrol, maar ze konden er ook niet veel aan doen. Door zo’n enquête is dat uitgesproken en is Dutchbat gerehabiliteerd. De feiten moeten boven water komen, zonder rekening te houden met gevoelens. De bewustwording moet je lostrekken van de discussie over de misstanden.”

Nederland heeft die bewustwording nodig om met zichzelf in het reine te komen over de kwestie-Indië. Zolang een grondig onderzoek uitblijft, blijft het verwerkingsproces in een impasse. Toch lijkt sprake van een kentering in het collectieve bewustzijn, sinds oud-minister Ben Bot in 2005 erkende dat Nederland ‘aan de verkeerde kant van de geschiedenis heeft gestaan’.

“Voor erkenning van fouten is het nooit te laat. Anders blijft het bij incidentele oprispingen. Excuses spreken mij niet aan. Het is van groter belang dat mensen weten wat er is gebeurd. De kwestie-Indië is een wond die je goed moet schoonmaken. Dat doet even pijn, je moet op je tanden bijten, maar anders blijft het ontsteken. Elke keer is er weer een andere infectie.”


‘Nederland valt aan. Op weg naar oorlog met Indonesië 1947’, Ad van Liempt, Uitgeverij Balans. Een reconstructie is vanavond te zien bij de NTR, 20.50 uur, Nederland 2.
(zie uitzending gemist)

AD, 21-07-2012.
Terug naar boven Ga naar beneden
iaf

iaf


Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië   Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Icon_minitimewo 25 jul 2012 - 22:49

‘Ik ging idealistisch naar Indië’

Vertrokken als idealisten en helden, teruggekeerd als oorlogsmisdadigers. Dat was het lot van de Indië-veteranen.

Rijk van Doorn (87) wordt weer emotioneel en boos als het ter sprake komt. Boos over het eenzijdige beeld in de discussie over de foto’s van executies door Nederlanders. Emotioneel over de gruwelijkheden van Indonesiërs tegen Nederlandse militairen.
“Wie in handen van Indonesiërs viel, kwam niet levend terug. Ze werden gemarteld, ledematen werden afgesneden. Zo vonden we onze dienstmakkers terug: in stukjes gehakt. Gewone Hollandse jongens, die er ook niets aan konden doen.” De zinnen die Van Doren spreekt, stokken. Zijn ogen vullen zich met tranen.

Van Doren vertrok in 1946 als 21-jarige dienstplichtige naar Indië. Het zou voor anderhalf jaar zijn, maar uiteindelijk zat hij daar tot eind 1949. “Ik ging er idealistisch naartoe. We moesten Nederlands-Indië van de Jap afhelpen en de Hollanders in de kampen thuisbrengen. Maar door de chaos en verschillende strijdgroepen wist je op een gegeven moment niet meer tegen wie je aan het vechten was. Als ik ’s nachts de wacht had, scheet ik in mijn broek van angst.”

De ophef over de executiefoto’s vindt Van Doren niet terecht. Hij laat de voorpagina van de Indische krant Het Dagblad van 12 augustus 1947 zien. Met foto’s van verbrande lijken van Chinezen, die als pro-Nederlands werden beschouwd. Van Doren noemt voorbeelden van afgesneden borsten van vrouwen, omdat ze de kleren van Nederlandse militairen hadden gewassen. “Het beeld bestond dat wij militairen naar Indië waren gegaan om het te bezetten en arme, bruine mensen te vermoorden. Maar ik heb gezien hoe mensen door Indonesiërs werden afgeslacht. We moeten de zaak nu laten rusten.” Achteraf kun je zeggen dat het in Indië beter had gekund, zegt Van Doren. “Maar toen was er geen andere uitweg.”

AD, 21-07-2012
Terug naar boven Ga naar beneden
iaf

iaf


Aantal berichten : 326
Registratiedatum : 26-03-10

Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië   Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Icon_minitimewo 25 jul 2012 - 22:52

‘Ze zeiden tegen ons: hier was het erger’

Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 07_ned14 Foto HH/Roger Dohmen

Toen Herman Bussemaker (nu 77) eind november 1950 als jongen in Nederland aankwam, was de ontvangst koel en vijandig. “We werden in bussen geladen en naar een contractpension in Vlissingen gebracht. Toen we daar uitstapten, werden we uitgejouwd. We hadden te maken met discriminatie en werden niet geaccepteerd als volwaardige Nederlanders.”

Zo was de ervaring van vele Indische Nederlanders, zegt de voorzitter van het Indisch Platform. Over de gruwelijkheden in het Jappenkamp en het anti-Nederlandse geweld na de Japanse bezetting (de bersiap-periode), werd niet gesproken.

“Wij hebben daar verschrikkelijke dingen meegemaakt, maar naar ons werd niet geluisterd. Als we vertelden over de bersiap en de Jappenkampen, dan zeiden ze :’Bij ons was het veel erger. Bij jullie was het nog lekker warm en jullie konden nog vruchten plukken in de bomen. Wij moesten bloembollen eten’. Veel Indische Nederlanders hebben daarom gezwegen, zijn gaan werken en zijn uiteindelijk goed terechtgekomen.”

In 2000 kwam het kabinet met een eenmalige uitkering voor de Indische Nederlanders, voor de kille ontvangst na de oorlog. Maar de regering weigert nog steeds het salaris van militairen en ambtenaren tijdens de periode van gevangenschap in Indië terug te betalen, terwijl slachtoffers van de Duitse bezetting dat wel kregen. Ook wordt de individuele oorlogsschade niet vergoed. Indische Nederlanders werden in 1951 buiten de Wet op de Materiële Oorlogsschade (WMO) gehouden. “En dat terwijl 95 procent van alle Indische gezinnen alles is kwijtgeraakt. Dat wringt en frustreert. De zaak is steeds weer in de doofpot gestopt. Het wordt tijd dat we in het reine komen met onze traumatische geschiedenis.”


Herman Bussemaker
AD, 21-07-2012
Terug naar boven Ga naar beneden
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië   Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Icon_minitimevr 8 feb 2013 - 0:19

Het onderzoeksproject ‘Nederlands militair geweld in Indonesië 1945-1950’ maakt pas op de plaats.

Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV), het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) en het Instituut voor Oorlogs,- Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) hebben besloten om het alomvattende onderzoeksproject naar het Nederlands militair geweld in Indonesië in de jaren 1945-1950 stop te zetten. Aanleiding vormt de beslissing van de regering om het verzoek om aanvullende financiële middelen niet te honoreren. Minister van Buitenlandse Zaken drs F. Timmermans maakte deze beslissing bekend bij de begrotingsbehandeling van zijn departement op 19 december jl. Als argumentatie noemde de minister dat nader overleg hem duidelijk had gemaakt dat Indonesië dit onderzoek niet zou steunen, waardoor de gewenste internationale inbedding zou ontbreken. De drie instellingen hebben met teleurstelling van deze beslissing kennis genomen.
Uiteraard blijft de dekolonisatie van Nederlands-Indië op de onderzoeksagenda van de drie instituten staan, daarnaast zullen zij de dialoog met Indonesische historici over deze periode voortzetten. Het KITLV start een onderzoeksproject om alle kennisbronnen in kaart te brengen en nieuwe bronnen aan te boren. Het NIMH zet als vanouds het onderzoek naar het militaire optreden in Nederlands-Indië/Indonesië voort en streeft ernaar binnen enkele jaren twee handboeken over de Nederlandse militaire aanwezigheid overzee op de markt te brengen. Het NIOD beoogt het debat levend te houden door de thematiek steeds opnieuw aan de orde te stellen in onderzoek en publieksbijeenkomsten.

Indonesië45-50.nl


(Met dank aan I4E voor de tip)
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Gesponsorde inhoud





Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Empty
BerichtOnderwerp: Re: Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië   Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië - Pagina 2 Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Onderzoek naar Nederlands geweld in Indië
Terug naar boven 
Pagina 2 van 2Ga naar pagina : Vorige  1, 2
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Onderzoek naar dekolonisatie Nederlands-Indië begonnen
» SP en D66 willen onderzoek geweld Indië
» Aartsbisschop wil onderzoek naar geweld tegen Christenen op Java
» Kabinet: nieuw onderzoek naar geweld in Indonesië eind jaren veertig
» Onderzoek naar behandeling Nederlands Indiërs

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Actueel-
Ga naar: