'Tahamata was slachtoffer van racisme Ajax-bestuur'Door: Tonny van der Mee
30-10-2012 | 08:31 | bron: Het AD
Simon Tahamata. © ANP.
Simon Tahamata is het boegbeeld van de Molukse gemeenschap. Bij alle clubs waar hij speelde (Theole, Ajax, Standard Luik, Feyenoord, Beerschot en Germinal Ekeren), groeide de kleine dribbelaar uit tot een publiekslieveling. Zijn vertrek bij Ajax is omgeven door raadsels. Volgens verschillende bronnen speelden racistische motieven een rol. Dat zeggen zij in een boek van AD-verslaggever Tonny van der Mee dat vandaag gepresenteerd wordt. In het AD wordt vandaag een ingekort hoofdstuk over het vertrek uit Amsterdam gepresenteerd.
© ANP.
Daarin wordt beschreven hoe Simon Tahamata in 1979 uitgroeit tot een nieuwe publiekslieveling van Ajax. Juist in die donkere jaren na de Molukse gijzelingsacties en treinkapingen is Tahamata een lichtend voorbeeld voor een hele generatie Molukkers.
Er wordt aan hem getrokken door zaakwaarnemers en commerciële figuren. Tahamata raakt betrokken bij een 'schoenenoorlog' tussen Adidas en Puma en komt op de reservebank van Ajax terecht. De voetballer kwijnt weg en heeft het gevoel dat de Amsterdamse club hem niet meer ziet staan.
In de zomer van 1980 krijgt Tahamata via een telefoontje van zijn zaakwaarnemer te horen dat hij verkocht is aan het Belgische Standard Luik. 'De Vos vertelde me dat ik verkocht was aan Standard Luik. De volgende dag zouden we naar Luik rijden, zaterdag zou de keuring plaatsvinden en maandag zou ik beginnen. Dat was schrikken', zegt Tahamata in het boek van Van der Mee.
Van der Mee schrijft in
'Simon Tahamata; en de andere Molukse voetbalhelden in dienst van Oranje' onder meer:
Van Ajax heeft Tahamata nooit gehoord wat de reden is. Maar iedereen voelt dat de plotselinge transfer met raadsels omhangen is. In de wandelgangen weet iedereen dat het bestuur hem kwijt wil. Niet vanwege zijn voetbalkwaliteiten, maar vanwege zijn afkomst. Verschillende bronnen zeggen dat één bestuurslid in het bijzonder de pik heeft op die kleine Molukker: secretaris Jan Westrik. Een 'racist', zeggen ze.
Racisme binnen Ajax is David Endt niet vreemd. Als het om de voetbalkwaliteiten van Tahamata ging, klonk bij critici niet alleen het 'gemaar' vanwege zijn kleine fysiek, maar ook vanwege zijn afkomst. Endt is ervan overtuigd dat Simon slachtoffer was van een schimmig spel van zakendoen en vooroordeel.
'De transfer naar Standard was er eentje tegen zijn hart in,' zegt Endt. 'Er waren een paar mensen in het bestuur, die waren hem liever kwijt dan rijk. Die hadden toch hun vooroordeel. 'Ome Jan' Westrik had een uitgesproken persoonlijke mening. Dat had niets met de club te maken. Volgens mij heeft dat ook meegewogen op het moment dat Simon wegging. Als de kapingen er niet waren, was het vooroordeel er ook geweest, maar niet zo sterk. Nu was er een motief om hem weg te doen. Zulke dingen werden nooit hardop uitgesproken, maar het was voelbaar. Een bepaalde stemming, hoe mensen naar mekaar kijken, je hoort mensen opmerkingen maken. Dat kunnen heel subtiele dingen zijn.'
'Trainer beslist, niet bestuur'
Arie van Eijden, destijds bestuurslid van Ajax, herkent zich niet in de kritiek op het bestuur. Hij herinnert zich niet hoe het gegaan is met de verkoop van Tahamata aan Standard en hoe daar in het Ajaxbestuur over gesproken werd.
Wel laat hij het AD weten dat niet het bestuur beslist of een speler verkocht wordt. De trainer is daarin leidend.
AD