Gorinchem Wereldstad: Kinderen blokken in Bogor
24 apr 2013
GORINCHEM - Blokken: dat heeft betrekking op de stenen die nodig waren voor het herbouwen van de school na de aardbeving. Maar vooral op de kinderen, die er studeren voor een betere toekomst.
Huub Biezen: ‘We kunnen nog veel steun gebruiken: financiële steun, maar ook menskracht’.
Stichting Anak-Anak Liesette, door de Gorinchemse Vera Biezen opgericht, ondersteunt sinds 1993 kinderen in diverse steden Indonesische steden, in 7 verschillende projecten. Anak is het Indonesische woord voor kind. Huub Biezen, echtgenoot van Vera, zegt: ‘Ons doel is, zoveel mogelijk kinderen door de school heen begeleiden, totdat ze een diploma hebben behaald’.
In Yogyakarta gaat het om een kleuterschool, waar zo’n 46 kinderen van 3-6 jaar niet alleen kleuren en plakken, maar ook Indonesisch en Engels leren. Want in Indonesië wordt je pas op de basisschool toegelaten als je kunt lezen en schrijven! Het is een RK school, maar 90 procent van de kinderen is moslim.
De ouders dragen bij naar vermogen, maar voor wie geen schoolgeld kan betalen doet de stichting dat. ‘Met (de helaas zeer beperkte hoeveelheid) geld van Ana-Anak Liesette worden schooluniformpjes gekocht en krijgen de leerkrachten een symbolische vergoeding; bij een overheidsschool kunnen ze het tienvoudige verdienen, maar hier kunnen ze kwaliteit leveren , dit schooltje in Yogyakarta is het beste in Oost-Java!’
Helaas is er in Indonesië veel corruptie, Huub kiest dan ook zorgvuldig zijn leerkrachten en ook bijvoorbeeld aannemers, en controleert dat zij hun afspraken goed nakomen.
In Bogor, op Bali en in Aceh steunt de stichting weeshuizen en een dovenschool.
Eén van de weeshuizen is ontstaan uit een tehuis voor ouden van dagen. Medische missiezuster Andea Ruigrok was dit tehuis voor ouderen begonnen in Bogor, maar al spoedig werden er ook baby’s te vondeling gelegd. Na verbouwing en uitbreiding van het bejaardentehuis ontstond een weeshuis waar ook medische hulp wordt verleend. De kinderen uit de beginperiode zijn nu dertigers en enkele van hen werken nu op de school of steunen de weeshuizen met hun financiële bijdrage.
Na de grote aardbeving bij Yogya in 2005 was extra geld nodig voor wederopbouw van de weeshuizen. ‘De Gorinchemse bevolking en het bedrijfsleven hebben daaraan toen bijna 20.000 euro bijgedragen, het dubbele van de gemiddelde jaardonaties van de stichting. Er is dus duidelijk draagvlak in Gorinchem voor het werk van de stichting.’
Over de vraag: wanneer heeft de stichting haar doel bereikt, hoeft Huub niet lang na te denken: ‘Nooit! Er zijn nog zoveel kinderen die geen goede opleiding krijgen, ons werk is nooit af!’
Gorcumse Courant