Durft ie het of durft ie het niet?
Weblog Sydney
Robert Portier
30-9-2013 06:25
Kleine broertjes worden groot. En dus gaat Abbott met de hoed in de hand op bezoek bij zijn collega uit Indonesië. Dat zal even slikken worden na alle verkiezingsretoriek.
Meer Jakarta minder Genève
Vandaag begint Abbott aan zijn eerste buitenlandse bezoek als minister president. De reis voert naar Indonesië, precies zoals Abbott tijdens de verkiezingscampagnes had beloofd. Het bezoek moet het begin vormen van een nieuwe koers. In Abbott’s woorden: ,,meer Jakarta, minder Genève”.
Die nieuwe koers valt te begrijpen. De 250 miljoen inwoners van de noorderbuur vormen een gigantische afzetmarkt, extra aantrekkelijk omdat de economie er de komende jaren zal blijven groeien. De verwachting is dat die economie over niet al te lange tijd groter is dan die van Australië. Ondanks de nabijheid is de handel tussen beide landen nog beperkt. Daar moet dus verandering in komen.
Vergeten
Hoewel beide landen genoeg te bespreken hebben tijdens het bezoek, hangt één vraag nadrukkelijk boven de markt: hoe gaat Abbott het onderwerp van de boten aansnijden? Bootvluchtelingen vormen een giftig onderwerp in de Australische politiek en veel asielzoekers vertrekken vanuit Indonesië naar Australië.
De afgelopen jaren hamerde Abbott er voortdurend op dat er onder zijn leiding geen boten meer zouden opduiken voor de kust van Australië. Dat was in de oppositie, toen het er eigenlijk niet toe deed wat Abbott riep. Misschien wel om die reden verklaarde Abbott destijds stoer dat hij de Indonesiërs bij de eerste gelegenheid klip en klaar zou vertellen hoe hij dat zou aanpakken. Maar toen de oppositieleider de Indonesische president inderdaad sprak durfde hij het onderwerp niet aan te snijden. Hij liet hij het over aan medewerkers om zijn plannen met het asielbeleid te bespreken met de minister van Buitenlandse Zaken. Daardoor bleef het hangen op dat lagere niveau.
Geen boten opkopen
Ditmaal kan er geen sprake van zijn dat Abbott zich verschuilt achter een medewerker, laat staan dat hij kan ‘vergeten’ om te kwestie op te brengen. Indonesië zit er echter helemaal niet op te wachten om Abbott een handje te helpen.
Zo leidde Abbott’s plan om boten met vluchtelingen terug te slepen naar Indonesië tot scherpe kritiek. Een luchtballon om in Indonesië boten op te kopen om zo te voorkomen dat ze de reis naar Christmas Island ondernemen, kon evenmin rekenen op goedkeuring. Indonesië is er niet van gediend dat Australië zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden, heet het.
—
Mag dat eigenlijk, een boot vol vluchtelingen terugslepen naar Indonesië?
De Australische ABC zocht het uit.
—
Turn back the policy
Met grote sommen geld heeft Australië de afgelopen jaren andere landen overgehaald het Australische vluchtelingenbeleid uit te voeren. De miljoenen kwamen goed van pas voor Nauru dat amper andere inkomstenbronnen heeft. Ook PNG kan de vele miljoenen goed gebruiken. In Indonesië zijn de rollen omgedraaid: Australië wil tenslotte toegang tot deze groeimarkt en zal dus zijn best moeten doen om in een goed blaadje te komen. Voorwaarden dicteren is er ditmaal dan ook niet bij.
Abbott kan zich amper veroorloven om zonder resultaat thuis te komen, daarvoor heeft hij de asielzoekerskwestie te centraal op de agenda staan. Toch lijkt het er op dat hij een paar toontjes lager zal moeten zingen. De afgelopen weken probeerde hij om de de aandacht van de boten af te leiden. ,,Indonesië is voor ons een land vol beloften en ik wil niet dat de relatie wordt gedefinieerd door de boten”, sprak hij hoopvol. Het is maar de vraag of hij een toon weet aan te slaan die zowel werkt voor de overheid in Indonesië als voor de kiezers in Australië. Het zou mij niet verbazen als zijn turn back the boats retoriek in Jakarta verschrompelt tot turn back the policy.
Meer achtergrondinfo bij de NOS