Radicale islam rukt op in Indonesië
Toegevoegd: dinsdag 19 nov 2013, 15:32
Indonesië is op papier een moderne democratie, waar vrijheid van godsdienst in de grondwet is vastgelegd. Maar die vrijheid komt steeds meer onder druk te staan. Een radicale moslim-minderheid veroorzaakt problemen en de Indonesische regering doet er weinig aan. Vanavond een verslag.
Aanval
Indonesië heeft de grootste moslim-populatie ter wereld, de islam is daarmee ook de belangrijkste godsdienst in het land. De Indonesische grondwet garandeert alle mensen in het land vrijheid van godsdienst, maar de werkelijkheid is minder mooi. Radicale moslimgroepen vallen openlijk religieuze minderheden aan.
Christenen
Christenen zijn vaak het slachtoffer. Ongeveer 10 procent van de bevolking hangt het christelijk geloof aan, ze vormen een minderheid in het land. Christenen voelen zich steeds vaker vogelvrij. Christelijke kerken worden gesloopt of gesloten en de bouw van nieuwe kerken wordt verhinderd.
Ahmadiyah
Een ander doelwit is de kleine moslimsekte Ahmadiyah op het eiland Lombok. Deze moslims hebben een andere interpretatie van de Koran. Zij hangen volgens radicale moslims niet 'de echte islam' aan. De Ahmadis worden aangevallen, soms met grof geweld, en verjaagd van hun woonplek.
Bekeren
De Indonesische regering reageert halfslachtig. Ze keurt het geweld niet goed, maar veroordeelt het ook niet. Sterker nog, de minister van Religieuze Zaken, Suryadharma Ali, is het helemaal eens met de motieven van de extremisten.
Mensen als de leden van Ahmadiyah kunnen zich maar het beste bekeren, vindt hij. Want het is alleen maar een bron van conflicten. Nieuwsuur spreekt in Jakarta met de minister.
Grote zorgen
Ook Ulil Abshar Abdalla, lid van de politieke partij PD en islamitisch geleerde, komt aan het woord. Hij maakt zich grote zorgen over de groeiende problemen en het gebrek aan daadkracht van de regering.
Ook brengt Nieuwsuur een bezoek aan Susan Jasmine Zulkifli, hoofd van een district in Zuid-Jakarta. Als christelijke vrouw in een islamitische wijk stuit ze op de nodige weerstand.
Vragen en/of opmerkingen? Mail: Ellen.Brans@Nieuwsuur.nl
Nieuwsuur