Almeerse kok exporteert kennisGepubliceerd 22 januari 2014 9:23 | Laatste update 22 januari 2014 9:23
ALMERE / MICHEL VAN DEN BERGH - In Bandung, een ruim 2,5 miljoen inwoners tellende stad op het Indonesische eiland Java, kun je sinds kort terecht voor overheerlijke bitterballen met Hollandse allure. Dit dankzij de Almeerse kok Koos Oudhuis.
Als een soort Herman den Blijker hielp Oudhuis de eigenaar en het personeel van het restaurant Koffietijd met het op orde krijgen van hun etablissement. In Indonesië haalde hij daarmee de nationale televisie.
Oudhuis werd uitgezonden door Project Uitzending Managers (PUM), een non-profit organisatie die bedrijven uit ontwikkelingslanden en opkomende economieën helpt door ze in contact te brengen met Nederlandse specialisten.
Oudhuis heeft ruime ervaring in de horeca. Zo was hij in het verleden eigenaar van Bistro De Spiegel en Gasterie Rivendal in Almere. Zijn kennis deelt hij met buitenlandse restaurants. Hiervoor reisde hij naar Ethiopië, Dakar, Oost-Turkije en Moldavië. Deze maand was de bestemming Indonesië.
,,In Bandung heb je heel veel eetgelegenheden. Koffietijd is een Hollands restaurant waar ze de beste koffie van Bandung maken. Daaromheen heeft de eigenaar een concept bedacht, maar er moest nog steeds geld bij’’, zegt Oudhuis. De Almeerse kok ging op zoek naar iets waar het restaurant zich in kan onderscheiden. ,,Eerst ben ik gaan kijken wat er lokaal te koop is. Want ik kan wel nieuwe gerechten bedenken, maar je moet natuurlijk wel de verse ingrediënten kunnen krijgen. Erwtensoep is daarom moeilijk te maken. Daar moet je dus niet aan beginnen. Maar een goede bitterbal is prima te maken. Ik heb de koks de basis geleerd. Hoe maak je een goede salpicon? Dat is de vulling. Ook heb ik ze laten zien hoe je een lekkere en verse bouillon maakt. Bij de meeste restaurants komt die namelijk gewoon uit een pakje. Knorr is hier één van de grootste leveranciers’’, aldus Oudhuis.
Naast het introduceren van nieuwe gerechten nam Oudhuis ook het management onder de loep. Zo bleek er geen onderhoud aan de airco’s te worden gepleegd. ,,Met een onderhoudscontract kun je tussen de 15 en 20 procent op de energiekosten besparen. Ook heb ik naar de hygiëne gekeken.’’
Oudhuis is nu terug in Nederland, maar maakt zich alweer op voor de volgende bestemming: Oeganda.
Almere Vandaag