Japan probeert zijn geschiedenis te herschrijvenExcuses voor wat?
13/03/2014 | Ian Buruma
Japan verontschuldigde zich in 1993 officieel voor de uitbuiting van seksslavinnen in legerbordelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De huidige premier overweegt om die excuses in te trekken en heeft daar volgens Ian Buruma verontrustende motieven voor.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog deporteerde Japan massaal vrouwen uit bezette gebieden naar legerbordelen voor het gerief van zijn soldaten.
Wie? Sinoloog, japanoloog, journalist en publicist. Zijn recentste boek heet ‘1945. Biografie van een jaar’ (Atlas Contact).
Wat? Door een populistische binnenlandse politiek, raakt Japan steeds meer internationaal geïsoleerd.
Het is niet altijd gemakkelijk om te volgen wat de Japanse premier Shinzo Abe bezielt, maar wat hij nu in zijn hoofd heeft gehaald lijkt haast pervers. Er moet een comité van historici komen om na te gaan of de excuses wel in de haak waren die de Japanse regering in 1993 officieel heeft aangeboden aan voormalige slavinnen in Japanse legerbordelen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Aangezien verschillende adviseurs van Abe onlangs uitspraken hebben gedaan dat het niet zo was, ligt de conclusie van het comité voor de hand dat de Japanse overheid geen enkele verantwoordelijkheid voor die legerbordelen droeg en de excuses dus zullen worden teruggetrokken.
Japan is natuurlijk niet het enige land dat minder fraaie episoden uit het nationale verleden probeert te verdoezelen. Nederlandse excuses over de politionele acties in Indonesië blijven een heikel punt. Over de massamoorden van Stalin wordt in de patriottische geschiedschrijving onder Vladimir Poetin niet gerept. En de moorden op Tiananmen, en veel andere plaatsen, zijn in China officieel vergeten.
Niettemin is Japan een democratie met vrijheid van meningsuiting. Die officiële excuses werden in 1993 aangeboden nadat een Japanse historicus documentaire bewijzen had gevonden voor de directe inmenging van de Japanse staat in oorlogsbordelen. De Japanse legerleiding maakte zich toen namelijk zorgen dat de massale verkrachtingen van Chinese vrouwen door Japanse soldaten leidden tot ongewenst verzet onder de lokale bevolking. Het was dus maar beter om vrouwen in bezette landen, waaronder Indië, te ronselen of te ontvoeren, voor het gerief van de soldaten aan het front.
Dit artikel behoort tot het betalende deel van de site. U las slechts een deel ervan. Meld u aan of neem een abonnement om verder te lezen.standaard.be