Erkenning Nederlandse overlevende atoombom
05/02/14, 17:22 − bron: ANP
Een 93-jarige Nederlandse overlevende van de atoombom op de Japanse stad Nagasaki krijgt bijna 70 jaar na de oorlog erkenning. Het stadsbestuur kent hem een zogeheten hibakusha-certificaat toe, meldde het Japanse persbureau Kyodo. .
Hibakusha betekent in het Japans 'slachtoffers van de explosie'. Het certificaat geeft recht op medische behandelingen en uitkeringen.
De Nederlander, volgens Kyodo gaat het om de heer Buchel, was destijds als krijgsgevangene in Nagasaki. Na de Japanse invasie werd hij gevangengenomen op het eiland Java in het toenmalige Nederlands-Indië. Toen de atoombom ontplofte was hij in de stad aan het puinruimen na Amerikaanse bombardementen.
Volgens een Japanse organisatie die hibakusha in het buitenland ondersteunt, zijn zo'n 150 Nederlanders in hetzelfde krijgsgevangenenkamp blootgesteld aan de atoomexplosie. Enkelen van hen hebben een certificaat gekregen.
In totaal hebben maar 11 buitenlandse krijgsgevangenen een hibakusha-erkenning gekregen van Nagasaki. Buchel diende onlangs een aanvraag in voor de erkenning bij de Japanse ambassade in Nederland, aldus Kyodo.
Nagasaki werd op 9 augustus 1945 getroffen door de Amerikaanse atoombom Fat Man. Tienduizenden inwoners stierven onmiddellijk en vele tienduizenden anderen leden lang na de oorlog nog onder de gevolgen van de kernexplosie. .
Volkskrant