Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexRegistrerenInloggen

 

 Herdenking 4 mei

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 4 mei Empty
BerichtOnderwerp: Herdenking 4 mei   Herdenking 4 mei Icon_minitimewo 16 apr 2014 - 18:23

Herdenking 4 mei

Op zondag 4 mei 2014 ten 16.30 uur vindt op het ereveld Menteng Pulo te Jakarta de jaarlijkse Dodenherdenking van Nederlandse gevallenen plaats.

De herdenking vangt aan met een samenkomst in de Simultaankerk, gevolgd door diverse toespraken. Vervolgens is er een stille tocht via het Columbarium naar het ereveld. Mevrouw Caroline de Zwaan zal bloemen leggen bij de urn van de onbekende soldaat. Bij het Vlaggenmonument legt o.a. de Ambassadeur, de heer Tjeerd de Zwaan, een krans. Hierna wordt er twee minuten stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen.

Uw aanwezigheid wordt ook dit jaar op prijs gesteld. Dit geldt in het bijzonder voor jongeren die bloemen kunnen leggen bij kindergraven.

Ik hoop dat u in de gelegenheid bent deel te nemen aan de herdenking waarvoor ik u dan vriendelijk verzoek om 16.00 uur aanwezig te zijn.

De Nederlandse Defensie Attaché

Pieter Heijboer

Kapitein ter Zee

Ereveld Menteng Pulo, Jalan Menteng Pulo RT. 3 RW. 12, Menteng Dalam, Tebet, Jakarta Selatan

4 mei 2014


indonesie.nlambassade
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 4 mei Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 4 mei   Herdenking 4 mei Icon_minitimewo 23 apr 2014 - 18:51


Warnsveld houdt stille tocht op zondag 4 mei


Geplaatst op: 22 april 2014

WARNSVELD - Ook in Warnsveld wordt dodenherdenking gehouden.


Zondag 4 mei worden de gevallenen tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht en ook de gevallenen tijdens andere militaire conflicten (zoals de politionele acties in Nederlands-Indië) en vredesoperaties (zoals in Libanon, Bosnië of Afghanistan). Om 19.00 uur is er in de Martinuskerk een bijeenkomst. Er is een toespraak van loco-burgemeester Hans la Rose, een bijdrage van de schooljeugd en zang van het Cicadekoor. De kerk is open vanaf 18.30 uur. Na afloop van deze bijeenkomst wordt om ongeveer 19.35 uur de stille tocht gehouden. De deelnemers verzamelen zich bij de Martinuskerk. Om 20.00 uur wordt bij het monument aan de Veldesebosweg. 2 minuten stilte gehouden en het Wilhelmus gezongen. Enkele schoolkinderen zullen gedichten voordragen.

Er worden bloemen gelegd namens de gemeente, enkele organisaties en particulieren. Excelsior zal de muzikale medewerking verzorgen.

Het 4 mei comité roept de Warnsvelders op om die zondag vanaf 18.00 uur de vlag halfstok te hangen en aan de stille tocht mee te doen.

de Stentor
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 4 mei Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 4 mei   Herdenking 4 mei Icon_minitimedo 1 mei 2014 - 17:17

Oranje Comité Dongen organiseert Dodenherdenking 2014
Gepubliceerd: 1 mei 2014 10:00 Laatste update: 28 apr 2014 10:25 Nieuws

Op 4 mei herdenken we traditiegetrouw alle mensen die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog. Ook staan we stil bij Nederlandse militairen die daarna gesneuveld zijn in oorlogssituaties en bij vredesmissies in bijvoorbeeld Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea, Libanon, Joegoslavië en Afghanistan.
Zondag 4 mei begint de herdenking om 18.45 uur in de grote zaal van De Cammeleur. Sprekers zijn onder anderen Jan Kersbergen, namens het voormalig verzet, Ton Kosteren namens de Vereniging Militaire Veteranen Dongen en Gerard Oostveen namens de Gezamenlijke Parochies Dongen. Daarnaast worden er enkele gedichten voorgelezen door leden van de Jeugdgemeenteraad

De muzikale omlijsting van het 4-mei-programma wordt dit keer verzorgd door een ensemble van Kamerkoor Zuid, onderdeel van het Zuid Nederlands Concert Koor. Het kamerkoor is ruim een jaar geleden opgericht en staat onder leiding van Rick Muselaers. De wekelijkse repetities vinden plaats in de kapel van het klooster de Terebint in Dongen. De leden van het kamerkoor komen uit Dongen en omstreken.

Stille tocht
Aansluitend op de bijeenkomst in De Cammeleur vindt er een Stille tocht plaats. Onder begeleiding van de groep Dutch Pipes and Drums lopen kransdragers en belangstellenden via de Hoge Ham, Geer en Nieuwstraat naar het herdenkingsmonument bij de Vredeskapel in Park Vredeoord. Bij het herdenkingsmonument volgen enkele toespraken, er wordt een gedicht voorgelezen door een jeugdgemeenteraadslid, en er wordt een lied gezongen.
Na de toespraken wordt de Taptoe gespeeld door Daniëlle Deleij. Tijdens de dodenherdenking worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden allereerst al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.Na de twee minuten stilte wordt het Wilhelmus gespeeld. Kransleggingen zijn er door het voormalig verzet, de Vereniging Militaire Veteranen Dongen, de gemeente Dongen, de Antifascistische groepering Dongen en het Oranjecomité Dongen. Daarna is er de gelegenheid om een eerbetoon te brengen bij het oorlogsmunument en de plaquette in de bevrijdingskapel, waarop de namen staan van alle Dongense slachtoffers die door oorlogsgeweld zijn omgekomen.

Fakkellogo
De bezoekers aan het eerste deel van de herdenking ontvangen van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een fakkelsticker. Met deze landelijke fakkelcampagne getiteld ‘Vrijheid geef je door’ wil het comité het belang van vrijheid onderstrepen. Vrijheid is kostbaar, kwetsbaar en niet vanzelfsprekend. Door het dragen van de fakkel op 4 en 5 mei onderstreep je deze gedachte aan vrijheid en dat je meedoet aan herdenken en vieren.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om de bijeenkomst bij te wonen. Voor meer informatie over herdenken en vieren bezoek de website van het Nationaal Comité: www.4en5mei.nl.

Dongennieuws.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 4 mei Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 4 mei   Herdenking 4 mei Icon_minitimedo 1 mei 2014 - 18:03

Dodenherdenking in drie dorpen gemeente Raalte

Geplaatst op 29 april 2014RAALTE/HEINO/LUTTENBERG - Op zondag 4 mei wordt de Nationale Dodenherdenking gehouden. Ook in de gemeente Raalte worden de slachtoffers herdacht. Dat gebeurt in Luttenberg, Heino en Raalte-dorp.

Bij Dodenherdenking worden alle burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Raalte

In Raalte leggen om 13.30 uur een vertegenwoordiging van burgemeester en wethouders en de werkgroep Stolpersteine rozen bij de Stolpersteine. Om 16.00 uur is er een plechtigheid op de begraafplaats aan de Westdorplaan in Raalte, bij graven van de geallieerden die hier liggen begraven. Bij het Indië/Nieuw-Guinea-monument in Raalte is vanaf 19.35 uur ook een ceremonie. Daar worden ook kransen gelegd door burgemeester Piet Zoon en jeugdburgemeester Rosi Niese, namens de Raalter veteranen en daarna gelegenheid voor overige aanwezigen om bloemen te leggen. Bij het Oorlogsmonument is vanaf 20.00 uur de ceremonie met twee minuten stilte, het zingen van het Wilhelmus met begeleiding van St. Caecilia en het gemengde koor Kruisverheffing.

Heino

Ook in Heino wordt stil gestaan bij de gevallenen uit de Tweede Wereldoorlog en andere slachtoffers in naoorlogse operaties. Het thema is dit jaar 'Kom vanavond met verhalen'. Dit jaar wordt de overdenking uitgesproken door Atty Oudman. Piet Lievense (orgel) en Krista van den Esker (fluit) zullen de dienst muzikaal ondersteunen. Ouderenkoor 'In de Maat' onder leiding van Flip Jonkman zingt enkele liederen, terwijl bij het herdenkingsmonument het Koperkwintet van Ons Genoegen aanwezig is. Kinderen van de St Nicolaasschool uit Lierderholthuis/Heino maken ook actief deel uit van de herdenkingsbijeenkomst. Iedereen is om 19.00 uur welkom in de Dorpskerk.

Luttenberg

In Luttenberg begint om 19.45 uur de herdenking bij het monument aan de Blikweg met om 20.00 uur twee minuten stilte en aansluitend het Wilhelmus. Voorafgaand aan de herdenking is er een korte viering in de kerk in Luttenberg. Medewerking wordt verleend door groep acht van de basisschool Esmoreit, locoburgemeester Wout Wagenmans en muziekvereniging de Bergklanken. De herdenking eindigt met de gelegenheid voor belangstellenden om langs het monument te lopen en bloemen te leggen. Ook een enkele bloem uit eigen tuin volstaat, zo meldt de gemeente.

de Steentor
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
ElEl

ElEl

Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Herdenking 4 mei Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 4 mei   Herdenking 4 mei Icon_minitimema 5 mei 2014 - 16:37

Spreker dodenherdenking Leiden pleit voor andere herdenking

Leiden - zondag 4 mei 2014, 21:07
Chris de Waard - 4 reacties Artikel met audio Artikel met fotoreportage

Lex Lesgever, de man die vanavond de herdenkingsrede uitsprak tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de Dodenherdenking in de Marekerk, pleitte er aan het einde van zijn rede voor de herdenking op 4 mei terug te brengen naar de basis. Geen brede herdenking voor allen die sinds de Tweede Wereldoorlog vielen in het belang van het koninkrijk, maar een herdenking die zich richt op de slachtoffers van de Duitse bezetter in W.O.II en hun nabestaanden. "Gun die andere slachtoffers hun eigen herdenking op een andere dag," aldus Lesgever.

Foto's, audiofragment en commentaren bij Sleutelstad
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
Boeroeng

Boeroeng

Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

Herdenking 4 mei Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 4 mei   Herdenking 4 mei Icon_minitimema 5 mei 2014 - 20:11

Voor Lex Lesgever geldt die oorlog was nazi-onderdrukking, zijn familie werd gedeporteerd en vermoord. Hij vergeet even dat er ook een andere oorlog was die men ook Wereldoorlog II noemt.
Terug naar boven Ga naar beneden
Duinkonijn

Duinkonijn

Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 76
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

Herdenking 4 mei Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 4 mei   Herdenking 4 mei Icon_minitimedi 6 mei 2014 - 0:19

Een zeer kwalijke reactie van een 85 jarige Jood, die zoals hijzelf beschrijft persoonlijk weinig nadeel heeft ondervonden als Joodse ondergedoken puber, weliswaar geen familie meer.
Hij verbind uitsluitend de oorlog met de Joden vervolging (en Roma, homo's) en de Duitsers.
Kennelijk een gebrek aan historische kennis.
Triest dat hij in een kerk zijn pijnlijke mening mocht uiten zonder dat iemand hem daarover aansprak.


DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
Boeroeng

Boeroeng

Aantal berichten : 931
Registratiedatum : 03-01-09

Herdenking 4 mei Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 4 mei   Herdenking 4 mei Icon_minitimedi 6 mei 2014 - 8:46

Toch moet je de man niet te hard veroordelen. Gezien zijn leeftijd, dat het een emotioneel onderwerp is, dat hij misschien niet zo'n taalkunstenaar is en zich direct uitdrukt.
Terug naar boven Ga naar beneden
Duinkonijn

Duinkonijn

Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 76
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

Herdenking 4 mei Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 4 mei   Herdenking 4 mei Icon_minitimedi 6 mei 2014 - 21:26

Juist om zijn leeftijd zou je toch verwachten dat hij kan weten dat de wereld groter is dan zijn wereldje.
Nu lijkt hij de kennisloze onverdraagzame drammer, triest.

DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor

Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Herdenking 4 mei Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 4 mei   Herdenking 4 mei Icon_minitimewo 7 mei 2014 - 6:02

@ DK.
Ben ik niet mee eens als je je richt op zijn leeftijd en dat als hoofd argument gebruikt om juist een bredere kijk op het leven te hebben.

3 Gevallen in mijn directe nabijheid en beiden over de 90 jaren oud en beiden de oorlog meegemaakt en ondervonden.

En allen vonden hun overkomen gevolgen van de oorlog van veel minder belang dan wat zij in hun prille jeugd hadden meegemaakt aan minder kwalijke zaken( in vergelijking met de oorlog).

Geval 1:
Verliest op 10 jarige leeftijd haar moeder en deze gebeurtenis overheerst haar huidig leven tot in het extreme. Ondanks dat zij later in de Jap. oorlog moest vluchten, alle bezittingen verloor en verkracht/aangerand werd en in kampen heeft gezeten.

Geval 2:
Krijgt op de middelbare school (Koning Willem III lyceum Batavia) geen prettige behandeling wegens afkomst. Deze gebeurtenis overheerste ook zijn verdere leven en hij prevaleerde in zijn latere denkwijze deze gebeurtenissen op de middelbare school eveneens tot in het extreme. Ondanks zijn krijgsgevangenschap door de Jap met alle nare en kwalijke bijzaken, ondanks de latere Republikeinse kampen, ondanks het feit dat hij niet mocht bijkomen van deze gevolgen en meteen een militair pakje aan kreeg gemeten en op zijn beurt een geweer mocht vasthouden en ook daadwerkelijk slachtoffers heeft gemaakt.

Het menselijk brein kan op hoge leeftijd te lijden hebben aan dementie en onbewust kunnen gevolgen uit hun prille verleden ineens als zeer zwaar ondervonden worden. Misschien omdat zij ook onbewust ergere zaken achter slot en grendel hebben gedaan???

Geval 3: Op zeer jeugdige leeftijd (11) beide ouders verloren, republikeinse kampen, rennen voor je leven wegens verkrachtingen. Geen jeugd meer hebben, op je 17de volwassen worden met lidtekens op je ziel en de deur uit gemieterd worden met de boodschap "zoek het maar zelf uit" en toch een gebeurtenis als bijvoorbeeld een stofzuiger die stuk gaat, veel belangrijker vinden dan de ondervonden gebeurtenissen in de oorlog en erna.

Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Duinkonijn

Duinkonijn

Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 76
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

Herdenking 4 mei Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 4 mei   Herdenking 4 mei Icon_minitimewo 7 mei 2014 - 21:54

Bro Henri,

Ik ben het eens met de voorbeelden die je noemt, maar ik zie geen overeenkomst met de woorden van de heer Lesgever.

Wat deze man wil is ronduit kwetsend (zeker voor mij) om de dodenherdenking alleen te reserveren voor zijn eigen Hollandse club.
Indischen waren toch al niet gewenst toen we/ze noodgedwongen naar Nederland moesten gaan met achterlating van hun in de oorlog geliefde overleden familie en vrienden in Indonesië.

En dan komt dit er nog bij, alsof wij/ onze ouders, familie en vrienden uit die tijd geen oorlog moesten ondergaan.
Dat kan en mag de heer Lesgever niet uitwissen!
De voorbeelden die je noemt zijn niet kwetsend naar anderen toe.

Of moet ik de heer lesgever plaatsen zoals je zegt:
QUOTE: Het menselijk brein kan op hoge leeftijd te lijden hebben aan dementie en onbewust kunnen gevolgen uit hun prille verleden ineens als zeer zwaar ondervonden worden. Misschien omdat zij ook onbewust ergere zaken achter slot en grendel hebben gedaan??? END QUOTE
Op dit punt heb je natuurlijk gelijk.

Sorry voor mijn wat heftige reactie, maar ik was erg geschrokken en boos en verdrietig toen ik de toespraak hoorde.


DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
Gesponsorde inhoud
Herdenking 4 mei Empty
BerichtOnderwerp: Re: Herdenking 4 mei   Herdenking 4 mei Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Herdenking 4 mei
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: