Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Afschaffing slavenhandel herdacht

Ga naar beneden 
4 plaatsers
AuteurBericht
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Afschaffing slavenhandel herdacht Empty
BerichtOnderwerp: Afschaffing slavenhandel herdacht   Afschaffing slavenhandel herdacht Icon_minitimeza 14 jun 2014 - 21:27


Afschaffing slavenhandel herdacht
zaterdag 14 jun 2014, 15:47 (Update: 14-06-14, 22:03)


In de Nieuwe Kerk in Middelburg is herdacht dat tweehonderd jaar geleden Nederland de trans-Atlantische slavenhandel afschafte. Op 15 juni 1814 bepaalde koning Willem I dat Nederlandse schepen geen slaven meer van Afrika naar Amerika mochten brengen.

Tijdens een drukbezochte plechtigheid werd door verschillende sprekers benadrukt dat hedendaags racisme lijkt op de misstanden van twee eeuwen geleden. "Als je weet hoe het was, kun je werken aan hoe het zou moeten zijn", zei de Amsterdamse wethouder Andrée van Es.

Hoewel de overzeese slavenhandel in 1814 werd afgeschaft, bleef de slavernij in Nederlands-Indië en West-Indië (Suriname en de Antillen) bestaan. Pas in 1860 werd de slavernij in Nederlands-Indië afgeschaft, in 1863 volgde de afschaffing in Suriname en de Antillen. "Al zou 1873 een beter jaartal zijn geweest: veel slaven moesten na de afschaffing nog tien jaar in dienst blijven voor ze echt vrij waren", zei Harry van Waveren, lid van de stuurgroep die de nationale herdenking van de afschaffing van de slavenhandel had georganiseerd.

De herdenking vond plaats in Middelburg, omdat Zeeland met handelssteden als Middelburg, Veere en Vlissingen destijds een belangrijke rol speelde bij de Nederlandse slavenhandel. In Middelburg zijn nog de hele zomer evenementen rond de afschaffing van de slavenhandel, zoals tentoonstellingen, workshops, stadswandelingen en toneelvoorstellingen.


NOS Nieuws
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
wu

wu


Aantal berichten : 6613
Registratiedatum : 08-12-08

Afschaffing slavenhandel herdacht Empty
BerichtOnderwerp: Re: Afschaffing slavenhandel herdacht   Afschaffing slavenhandel herdacht Icon_minitimeza 14 jun 2014 - 21:34


Zeeuwen verdienden weinig aan slavenhandel

12 juni 2014

Het is deze week tweehonderd jaar geleden dat de slavenhandel in Nederland bij koninklijk besluit werd verboden.


De landelijke herdenking van die historische gebeurtenis heeft zaterdag 14 juni plaats in Middelburg. Niet toevallig, want de Zeeuwen hebben via de Middelburgse Commercie Compagnie en de West-Indische Compagnie een vooraanstaande rol in de slavenhandel gespeeld.

''46 procent van de Nederlandse slavenschepen uit de 17e en 18e eeuw had een Zeeuwse thuishaven’’, zegt Ruud Paesie uit Middelburg, een specialist op het gebied van de maritieme geschiedenis.

Zijn nieuwe boek 'Geschiedenis van de Middelburgse Commercie Compagnie’ wordt vrijdag officieel gepresenteerd tijdens een symposium in de bibliotheek van Middelburg over Zeeland en het einde van de slavenhandel.

MCC

De in 1720 opgerichte Middelburgse Commercie Compagnie (MCC) was actief in onder meer de walvisvaart, de kaapvaart en de scheepsbouw. Maar bekendheid heeft de compagnie vooral gekregen door de handel in slaven. In haar 170-jarig bestaan stuurde de onderneming 113 keer een schip naar West-Afrika om slaven te halen. Het bedrijf heeft ruim 30.000 slaven vervoerd.

''In de tijd van de West-Indische Compagnie kon Zeeland bij de transatlantische handel in suiker, wijn en andere producten de concurrentie met Amsterdam niet aan’’, zegt Paesie.

''Daardoor werden de Zeeuwse kooplieden steeds meer in de richting van risicovolle handel als de kaapvaart geduwd. Ook de slavenhandel behoorde tot die categorie. Tijdens het vervoer van slaven kon je immers worden geconfronteerd het slaven die ziek werden of doodgingen of met slaven die in opstand kwamen.’’

Monopolie

De door Amsterdam gedomineerde West-Indische Compagnie had lange tijd het monopolie op de slavenhandel. Daaraan kwam in 1730 een einde na grote druk van ondernemers uit Middelburg en Vlissingen. ''In de periode daarna nam slavenhandel door Zeeuwen een grote vlucht.’’

Voor het schrijven van zijn boek over de Middelburgse Commercie Compagnie heeft Paesie onderzocht in hoeverre de slavenhandel voor de Zeeuwse ondernemers winstgevend was. Uit zijn berekeningen blijkt dat het rendement op het geïnvesteerde kapitaal 2,6 procent was, enkele procentpunten minder dan andere historici eerder hadden geconstateerd.

''Ondanks dat bescheiden rendement bleven ondernemers toch in de Middelburgse Commercie Compagnie investeren’’, stelt Paesie. ''Dat deden ze omdat aandeelhouders een voorkeursbehandeling kregen als de compagnie naar leveranciers van goederen zocht. Daarom zaten er onder de aandeelhouders uiteenlopende ondernemers als bakkers en leveranciers van buskruit.''
Door: ANP

Nu.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
https://indonesie.actieforum.com
Henri R. Cingoor

Henri R. Cingoor


Aantal berichten : 2328
Registratiedatum : 04-01-09
Woonplaats : Op de oevers van de Kali Brantas

Afschaffing slavenhandel herdacht Empty
BerichtOnderwerp: Re: Afschaffing slavenhandel herdacht   Afschaffing slavenhandel herdacht Icon_minitimezo 15 jun 2014 - 11:04

Kontraktarbeid Javanen voor werk op de plantages Suriname o.a.:


Afschaffing slavernij? Klopt.!!! Het werd afgeschaft en vervangen door een ander systeem met het zelfde doel "zo goedkoop mogelijk arbeid laten verrichten ten koste van alles wat menselijk is."

Men verzon toen arbeidscontracten met kleine lettertjes, die ondertekend dienden te worden (met een x , want lezen werd de contractanten niet geleerd) en hupsakee de boot op en werken....tot je een ons woog van de armoei. Voor sommigen was er zelfs geen salaris, dus ook geen geld om terug te keren naar Indonesia (hun desa en familie) na beëindiging van de contractperiode.
De aanmeld- en oprotpremie werd in enkele gevallen pas na 23 (!!!) jaren uitbetaald. Het snelst gebeurde dit na 5 jaar beëindiging kontrakt.

M.a.w. Sommige contractanten waren al dood en begraven en de nazaten kregen niente lire.
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.imexbo.nl
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 80
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

Afschaffing slavenhandel herdacht Empty
BerichtOnderwerp: Re: Afschaffing slavenhandel herdacht   Afschaffing slavenhandel herdacht Icon_minitimezo 15 jun 2014 - 23:06

Is de slavernij eigenlijk wel echt afgeschaft?
Of is de vorm wat anders geworden, hoeveel mensen zijn nu gewoon loonslaven van de werkgever geworden?



Dk
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
ol' Kesas

ol' Kesas


Aantal berichten : 1355
Registratiedatum : 05-12-13
Woonplaats : Bungaville-Down Under

Afschaffing slavenhandel herdacht Empty
BerichtOnderwerp: Re: Afschaffing slavenhandel herdacht   Afschaffing slavenhandel herdacht Icon_minitimedi 17 jun 2014 - 0:32





Ha die brer K'nijn, slavernij volgens de wet af geschaft, mischien well, maar volgens gebruik beslist niet! Denk maar aan de duizenden "sweatshops" overal in Zuid-oost Azie die kleding fabriceren, ooit gedacht waarom het spul zo zeer goedkoop is? Het spreukje gaat dat ze voor een appel en ei werken, 'k kan je wel vertellen dat ze mischien nog zelfs dat niet krijgen!
Wat "loonslaven" betreft die voor een werkgever werken (in de westerse wereld dan) die hebben meestal toch iets te zeggen door de diverse unies? Of ben ik dan al zo ouderwets dat die ook niet meer bestaan?
Groetjes maar weer,

siK.*
Terug naar boven Ga naar beneden
Duinkonijn

Duinkonijn


Aantal berichten : 1148
Registratiedatum : 19-05-09
Leeftijd : 80
Woonplaats : In de duinen bij Haarlem, maar geboren in Batavia

Afschaffing slavenhandel herdacht Empty
BerichtOnderwerp: Re: Afschaffing slavenhandel herdacht   Afschaffing slavenhandel herdacht Icon_minitimedi 17 jun 2014 - 0:40

Goedendag Pak Kesas,
ja dat bedoel ik ook: wel voor de wet afgeschaft, maar toch worden overal mensen uitgebuit, voor mij is dat ook slavernij.
De vakbonden (labour unions) bestaan nog wel, maar die hebben hier niet zoveel te zeggen.
Inderdaad is het in veel landen erg droevig: hard werken voor heel weinig geld.


DK
Terug naar boven Ga naar beneden
http://home.planet.nl/~hvschaik/home.htm
Gesponsorde inhoud





Afschaffing slavenhandel herdacht Empty
BerichtOnderwerp: Re: Afschaffing slavenhandel herdacht   Afschaffing slavenhandel herdacht Icon_minitime

Terug naar boven Ga naar beneden
 
Afschaffing slavenhandel herdacht
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» 1 juli: de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij
» Hoop en geloof: Amnesty roept op tot afschaffing van godslasteringswetten in Indonesië
» Oorlog van één dag herdacht
» 4 Mei wat wordt er herdacht
» De oorlog in Indië herdacht

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: