Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 'Monument voor eigen jongens'

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

'Monument voor eigen jongens' Empty
BerichtOnderwerp: 'Monument voor eigen jongens'   'Monument voor eigen jongens' Icon_minitimedo 28 mei 2009 - 10:18

Nieuws uit Meerlo-Wanssum

'Monument voor eigen jongens'
Meerlo - Wanssum - publicatiedatum: 28-05-2009

De oprichting van een monument ter nagedachtenis aan Herman Linskens, die op 21-jarige leeftijd, op 24 september 1947 om precies te zijn, op het Indonesische eiland Java tijdens een gevecht dodelijk werd getroffen door vijandelijk vuur. Dat is waar het onlangs in het leven geroepen comité ‘Monument voor gevallenen Meerlo-Wanssum in Indonesië 1945-1950’ voor ijvert. “Een monument voor onze eigen jongens”, zegt woordvoerder Mies Coenders, die zich samen met Bertus Janssen, Sjaak Cox, Harry Vullings en Lei Bartels inzet voor de realisatie van een herdenkingszuil op het plein voor het gemeentehuis in Meerlo.





'Monument voor eigen jongens' 2yxjk9i
Foto: Het Meerlose comité dat ijvert voor een monument voor oud-Indiëgangers.

De vijf oud-Indiëgangers hebben het college van B en W van Meerlo-Wanssum vorige week officieel op de hoogte gesteld van hun plan. Of ze van de gemeente toestemming, hulp en 4500 euro subsidie krijgen voor het monument, is op dit moment nog niet bekend. Het comité bestaat uit oud-Indiëgangers en hun nabestaanden en het krijgt voor zijn plan de volledige steun van de plaatselijke afdeling van de Bond van Wapenbroeders. “De bedoeling is om met het monument niet alleen Herman te herdenken, maar in hem worden ook alle teruggekeerde oud-Indiëgangers erkend”, legt Bertus Janssen uit. Volgens Janssen zou het toch wel vreemd zijn als het college van B en W zou besluiten om hun initiatief niet te ondersteunen. “Aan de Heesweg in Meerlo is vorig jaar met steun van de gemeente een Lancastermonument onthuld ter nagedachtenis aan het overlijden van de Canadees-Engelse vliegtuigbemanning in de Tweede Wereldoorlog. Daar heeft de gemeente alle medewerking aan verleend. Die onthulling gaf ons allemaal een heel dubbel gevoel en is eigenlijk de aanleiding geweest om ons in te gaan zetten voor de eigen jongens die door de Nederlandse regering naar Indië zijn gestuurd. Want net als de militairen die in WOII voor onze vrijheid vochten, verdienen ook alle oud-Indiëgangers erkenning, waardering en respect voor het feit dat ze oud-strijdkrachten zijn. Het gaat in onze ogen om een hartstikke vergeten groep die het verdient om een gedenkplaats te krijgen. Ook in Meerlo.”

KOLONIE


Nederlands-Indië was een Nederlandse kolonie die het gebied omvatte dat nu Indonesië is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaven de Nederlandse strijdkrachten zich in 1942 over en werd Nederlands-Indië door Japan bezet. De Nederlanders die nog in het land verbleven, werden in Japanse kampen geïnterneerd. Nederland zond na de Tweede Wereldoorlog 140.000 militairen naar zijn voormalige kolonie om orde en rust te brengen in deze gigantische archipel, die pas was bevrijd van de Japanse bezetter. De Nederlandse militairen slaagden er echter niet in de Indonesiërs te verslaan, en mede vanwege internationale druk van vooral de Verenigde Staten, accepteerde Nederland in 1949 de Indonesische onafhankelijkheid. Bij terugkomst in Nederland was er geen belangstelling - laat staan medeleven - voor wat de Nederlandse jongens, meestal dienstplichtigen, mee hadden gemaakt tijdens de guerrillaoorlog, waarin 6200 Nederlandse militairen omkwamen. “We werden bij terugkomst in Nederland met de nek aangekeken”, vertelt Sjaak Cox. “Het Nationale Comité 4-5 Mei Herdenking verbood zelfs tot de negentiger jaren deze 6200 oorlogsslachtoffers te herdenken op 4 mei! Pas in 2008 gaf minister-president Balkenende openlijk toe dat de Nederlandse regeringen na 1950 geen enkele hulp en erkenning hadden geschonken aan onze oud-Indiëgangers noch aan hun doden. Deze pijnlijke ervaringen hebben veel verdriet en frustratie veroorzaakt. Er zijn veel oud-Indiëgangers die nog steeds met een oorlogstrauma rondlopen. Nazorg? Nee, dat kende men in die tijd niet. Je ging naar huis en moest meteen weer werken.”

JUISTE MOMENT

Het is dit jaar zestig jaar precies geleden dat de zogeheten souvereiniteitoverdracht werd overgedragen door Nederland aan de nieuwe staat Indonesië. Tevens wordt de gemeente Meerlo-Wanssum per 1 januari 2010 opgeheven en gesplitst, waarbij de dorpen Meerlo, Tienray en Swolgen bij Horst aan de Maas en Geijsteren, Wanssum en Blitterswijck bij Venray worden gevoegd. “Twee goede redenen om onze plannen uit te voeren”, meent Mies Coenders. “Het is nu het juiste moment om het monument met daarop de negentien namen van de Meerlose oud-Indiëgangers in de huidige gemeente Meerlo-Wanssum te onthullen.” Het plan kan in ieder geval rekenen op steun van Jan Linskens, de jongste broer van Herman. “Ik vind het een prachtig initiatief. Herman is overleden toen hij met een paar mannen een dorp introk. Daar werden ze van buitenaf beschoten. Maar waarschijnlijk is hij door vuur van eigen troepen omgekomen. Ja, ik vind het echt ontzettend mooi dat Herman zoveel jaren later misschien toch zijn eigen monument krijgt in Meerlo.”

Peel en Maas online
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
'Monument voor eigen jongens'
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» voor ons eigen Konijntje...
» monument voor kamp De Wite Peal
» Monument voor oorlogsveteranen in Heusden
» Monument voor Papoeastrijders
» Wageningen krijgt monument voor vergeten strijders

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: