Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Oproep van Molukse president aan Nederlandse staat: 'Negeer ons niet'

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Oproep van Molukse president aan Nederlandse staat: 'Negeer ons niet' Empty
BerichtOnderwerp: Oproep van Molukse president aan Nederlandse staat: 'Negeer ons niet'   Oproep van Molukse president aan Nederlandse staat: 'Negeer ons niet' Icon_minitimema 12 jun 2017 - 9:29

Oproep van Molukse president aan Nederlandse staat: 'Negeer ons niet'
11-06-2017 om 21:19 Maaike Wind Drenthe

Oproep van Molukse president aan Nederlandse staat: 'Negeer ons niet' 128
President John Wattilete roept de Nederlandse staat op de Molukse belangen niet te vergeten. (FOTO MARCEL JURIAN DE JONG)

Het is hoog tijd dat de Nederlandse staat de Molukse gemeenschap serieus gaat nemen. Die boodschap kwam zondag van president in ballingschap John Wattilete van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS).

Vierhonderd jaar kolonisatie

De Nederlandse overheid negeert de Molukse belangen stelselmatig, zei de president in Bovensmilde.

Wattilete: „Nederland heeft het Molukse volk vierhonderd jaar gekoloniseerd en in armoede en onderdrukking achtergelaten. Nederland dient zich te realiseren dat het met zichzelf in het reine moet komen.”

11 juni 1977

Wattilete sprak deze woorden zondag in Bovensmilde bij de herdenking van de zes treinkapers die op 11 juni 1977 bij De Punt werden doodgeschoten door militairen.

De herdenking was extra uitgebreid omdat de kaping veertig jaar geleden is. Honderden Molukkers uit heel Nederland kwamen naar Bovensmilde en Assen.

Met de militaire actie in juni 1977 kwam een einde aan de treinkaping bij De Punt. Ook twee gegijzelden kwamen om het leven. De Molukse kapers vroegen met de kaping aandacht voor een vrije Republiek der Zuid-Molukken, zoals de Nederlandse overheid had beloofd.

De kaping liet diepe sporen na, zowel bij de gegijzelden als bij de kapers.
Wens voor vrije republiek

President Wattilete benadrukte zondag dat die wens voor een vrije republiek nog altijd leeft. Nederland moet het recht op zelfbeschikking van de Molukkers serieus nemen, aldus Wattilete.

Ook wil hij dat de Nederlandse staat toegeeft dat er fouten zijn gemaakt, dat er duidelijkheid komt over wat er rond het militaire optreden in 1977 precies is gebeurd en dat Nederland zich actiever uitspreekt tegen mensenrechtenschendingen in Indonesië.

Wonden nog niet geheeld

De wonden uit de jaren zeventig zijn volgens de president nog altijd niet geheeld. „Niet binnen de Molukse gemeenschap en ook niet binnen de Nederlandse gemeenschap.”

En dat maakt volgens hem dat de kans op geweld ook nu aanwezig is. „We praten de acties van toen niet goed, maar we begrijpen waarom er destijds voor gekozen is. Het geweld was het gevolg van legitieme verzoeken van de Molukse gemeenschap.”

Een voedingsbodem voor geweld bestaat nog altijd, aldus Wattilete. „Molukkers worden nog altijd genegeerd. We moeten voorkomen dat dat opnieuw tot geweld leidt. Want dat wil niemand, ook de Molukse gemeenschap niet.”

Sporen van treinkaping als erfgoed

Archeoloog Jobbe Wijnen van het project Moluks Erfgoed diende zondag een aanvraag in bij de Rijksdienst Cultureel Erfgoed om de sporen van de bestorming van de gekaapte trein bij De Punt de status van beschermd archeologisch rijksmonument te verlenen.

Wijnen ontdekte tot zijn verbazing dat deze sporen nu niet worden beschermd. Er staat onder meer nog een paal met kogelgaten en er liggen schuttersputten van de mariniers.

Dagblad van het Noorden
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Oproep van Molukse president aan Nederlandse staat: 'Negeer ons niet'
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» Nederlandse staat niet aansprakelijk voor dood twee treinkapers
» Hoe een weduwe de Nederlandse staat deed buigen
» 'Mijn zus streed voor een onafhankelijke Molukse staat'
» Molukse president wil af van imago jaren zeventig
» Opstelten: staat niet aansprakelijk voor schade treinkaping De Punt

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: