Niet-moslims zijn onrein, leert het schoolboek
11/08/2017 08:47 by Farid Garadi
Drie leerlingen houden een preek voor de klas. Net als hun klasgenotes zijn de dames gekleed in een wijde donkerbruine rok, bloes en hoofddoek. Ze vertellen wat volgens de Koran de juiste manier van leven is: denk veel aan de dood, zodat je slecht gedrag zoveel mogelijk uit de weg gaat in je leven. Geef 2,5 procent van je bezit weg en herinner je vader en moeder eraan dat óók te doen. „Ouders zijn niet perfect.”
Dit is hoe het gaat op een vrijdagmiddag op de middelbare school SMA Negeri 1 Cibadak in Sukabumi, een stad van ruim 300.000 inwoners op west-Java. Op het terrein van de school zijn twee moskeeën – omdat jongens en meisjes apart van elkaar horen te bidden. De vloer voor allebei de gebedsruimtes ligt vol uitgeschopte slippers en sandalen. Alle moslim-meisjes dragen hier verplicht een hoofddoek, die is onderdeel van het schooluniform.
Het lijkt er veel op en toch is dit geen islamitische school. Op openbare onderwijsinstellingen als deze hoort de islam geen ‘voorrang’ te krijgen boven de vijf andere religies die Indonesië ook erkent. Alleen gebeurt dat op veel scholen wel, vooral op Java. Het zorgt voor groeiende intolerantie en radicalisering.
In 2015 werden schoolboeken gevonden waarin staat dat niet-moslims gedood moesten worden.
Tot begin dit jaar deed Pipit Aidul onderzoek op vijftig publieke scholen voor het Ma’arif Instituut, een kleine onderzoeksinstelling in Jakarta die zich inzet voor een ‘modern-gematigde islam’. Op maar acht van de vijftig scholen die zij bezochten, is het dragen van een hoofddoek voor de meisjes níet verplicht. Ze vonden meerdere scholen waar de schooldag begon met het voorlezen uit de koran. De school in Sukabumi doet dat ook: om zeven uur ’s ochtends verzamelt iedereen op het schoolplein voor een kwartiertje gezamenlijk gebed.
Eén van de belangrijkste oorzaken voor radicalisering op publieke middelbare scholen is een gebrek aan goed inhoudelijk onderwijs over religie, vertelt Pipit Aidul. „Leraren weten niet precies genoeg wat in de koran staat en hoe ze dat kunnen interpreteren. Dus leerlingen gaan zelf maar op zoek, op internet. Daar doen ze ideeën op waar de leraar vaak geen goed antwoord op heeft.” Religie is een verplicht vak in Indonesië, alleen is er landelijk een tekort aan ruim 21.000 leraren die het kunnen geven.
AMSTERDAM NO.1 TIJDSCHRIFT