Indonesië
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

Indonesië

Informatie- en nieuwsforum over Indonesië en Nederlands-Indië
 
IndexLaatste afbeeldingenRegistrerenInloggen

 

 Nederlandse invoer palmolie na jaren weer toegenomen

Ga naar beneden 
AuteurBericht
ElEl

ElEl


Aantal berichten : 8018
Registratiedatum : 08-12-08

Nederlandse invoer palmolie na jaren weer toegenomen  Empty
BerichtOnderwerp: Nederlandse invoer palmolie na jaren weer toegenomen    Nederlandse invoer palmolie na jaren weer toegenomen  Icon_minitimema 19 maa 2018 - 11:42

Nederlandse invoer palmolie na jaren weer toegenomen

Gepubliceerd: 19 maart 2018 00:02
Laatste update: 19 maart 2018 09:52

De Nederlandse invoer van palmolie is na jaren van afname in 2017 weer toegenomen. Nederland voerde voor ruim 2 miljard euro aan ruwe palmolie, palmoliefracties en palmpitolie in. Dit is 22 procent meer dan in 2016.
De meeste palmolie is afkomstig uit Indonesië en Maleisië, maar steeds meer palmolie komt uit Latijns-Amerika, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

De toename van de invoer van palmolie is toe te schrijven aan prijsstijgingen en volumegroei. In 2017 werd 2,8 miljard kilogram aan ruwe palmolie, palmoliefracties en palmpitolie geïmporteerd. De ingevoerde hoeveelheid was het hoogst in 2013, met 3,2 miljard kilo. 2012 kende met 2,3 miljard euro de hoogste invoerwaarde aan palmolie.

Ruwe palmolie is plantaardige olie die wordt gewonnen uit palmvruchten. Uit de pit van de vrucht wordt daarnaast ook palmpitolie gewonnen. Palmolie wordt gebruikt in voedingsmiddelen, zoals margarine, babyvoeding, chips, soepen, sauzen en koekjes.

Ook dient palmolie onder meer als grondstof bij de productie van bijvoorbeeld diervoeding, zeep, shampoo, cosmetica en biodiesel.

Grootste handelaar
Nederland blijft daarbij verreweg de grootste palmolie-importeur van de Europese Unie. Na Nederland, dat ruim 2 miljard euro importeert, volgen Spanje, Duitsland, Italië en België.

Het grootste deel van de in Nederland ingevoerde palmolie betreft ruwe palmolie (72 procent). Dit aandeel is aanzienlijk hoger dan in de andere landen. Het overige deel van de ingevoerde palmolie beslaat handel in palmoliefracties (15 procent), ruwe palmpitolie (11 procent) en palmpitoliefracties (2 procent).

Nederland is met 1,3 miljard euro ook de grootste palmolie-exporteur van de EU, op grote afstand gevolgd door Duitsland. De Nederlandse export bestaat voor het grootste deel (84 procent) uit palmoliefracties, die worden gewonnen uit ingevoerde ruwe palmolie. De bewerking hiervan vindt in Nederland plaats.

Ruwe palmolie en palmpitolie worden door Nederland nauwelijks uitgevoerd.

Importlanden
De in Nederland geïmporteerde palmolie is voor het overgrote deel afkomstig uit zes landen: Indonesië (31 procent), Maleisië (20 procent), Papoea-Nieuw-Guinea (14 procent), Colombia (10 procent), Honduras en Guatemala (beiden 9 procent). Alleen de invoer uit Maleisië is in vergelijking met 2016 niet toegenomen. Bij de andere vijf landen was dit wel het geval.

In vergelijking met 2008 wijzigde de landenverdeling echter sterk. In 2008 kwam nog 86 procent van de palmolie uit Indonesië of Maleisië, maar in 2017 was dat nog maar 51 procent. Het aandeel van de invoer uit Latijns-Amerika nam in deze periode daarentegen toe van 3 naar 29 procent.

De productie van palmolie gaat in landen zoals Indonesië en Maleisië vaak gepaard met landonteigening en ontbossing. Zo worden delen van regenwouden gekapt om ruimte te maken voor palmolieplantages.

Door: NU.nl
Terug naar boven Ga naar beneden
http://www.tileng.nl
 
Nederlandse invoer palmolie na jaren weer toegenomen
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1
 Soortgelijke onderwerpen
-
» ‘Na jaren mocht het volkslied weer, de tranen rolden over mijn wangen’
» Hoe duurzaam is duurzame palmolie?
» Duurzame zonde: palmolie
» Weer kans op prijs Nederlandse documentaire Stand van de Sterren
» Nederlandse ambassadeur weer terug naar Indonesië gestuurd

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Indonesië :: Berichten :: Algemeen-
Ga naar: