Bernhard toch gelinkt aan wapenhandel
Geplaatst: 05 januari 2010 18:30, laatste wijziging: 05 januari 2010 19:04
door onze redacteur Rien van den Berg
DEN HAAG - Was Prins Bernhard betrokken bij acties om de prille Republiek Indonesië omver te werpen? Gisteren werden in het Nationaal Archief in Den Haag stukken openbaar gemaakt die nieuw licht werpen op deze zaak.
De stukken roepen nieuwe vragen op. Was de prins uit op een Rooms-islamitisch verbond tegen het communisme? Probeerde hij de Nederlandse staat voor 50 miljoen gulden te tillen?
Toen financieel expert mr. Bloemers begon te vermoeden dat Prins Bernhard de Nederlandse staat voor vijftig miljoen gulden wilde tillen, weigerde hij daaraan mee te werken. Een speciale afdeling van de Koninklijke Marechaussee verhoorde Bloemers op 7 juni 1950, toen in Haagse kringen het vermoeden was gerezen dat de prins wel eens betrokken kon zijn bij een internationaal politiek intrige, wapenhandel en misschien zelfs een couppoging in de zojuist verzelfstandigde kolonie Nederlands-Indië.
Bloemers vertelde dat hij onderhandeld had met prof. dr. W.J. Duijff, toen voorzitter van de Prins Bernard Stichting, over een manier om gedevalueerde Indonesische bankbiljetten om te zetten in ponden of guldens. Technisch was dat mogelijk, verklaarde Bloemers, maar hij beschouwde zo'n transactie als ,,misdadig'', aangezien dit de Nederlandse staat op een schadepost van 50 miljoen gulden zou komen te staan.
Over de herkomst van het geld deed Duijff geheimzinnig. Maar de suggestie was duidelijk: Prins Bernhard. Bloemers vertelde zijn ondervragers: ,,Waar de naam van Zijne Koninklijke Hoogheid bij voortduring genoemd bleef in zowel de politieke zin als in de financiële interesse, verkeerde ik lange tijd in de mening in goed gezelschap te verkeren.''
Duijff, tijdens de oorlog leider van een sabotageteam in het Amsterdamse verzet, was een intimus van de Prins der Nederlanden. In de eerste maanden van 1950 echter rijst de verdenking dat Duijff namens de prins contacten had met kapitein Westerling, een voormalige Nederlandse militair die met het Indonesische verzet een coup voorbereidde tegen de republiek-in-oprichting. De prins zou betrokken zijn bij wapenleveranties. Uit de gisteren openbaar gemaakte archiefstukken blijkt dat alles in het werk is gesteld om Duijff in diskrediet te brengen.
Het volledige artikel kunt u lezen in het Nederlands Dagblad van woensdag 6 januari 2010.