Militairen in Indië trouwden met de handschoen
26-07-2011 08:00 | Binnenlandredactie
NUNSPEET – Ze trouwden met de handschoen, in 1946. Dat gebeurde vaker in die tijd:
militairen in Nederlands-Indië die op afstand in de echt werden verbonden met hun geliefde in Nederland.
Trouwen met de handschoen is een huwelijkssluiting waarbij een van de partners niet aanwezig kan zijn en zich daarom laat vervangen door een gevolmachtigde. Trouwen bij volmacht, zoals het officieel heet, gebeurde vroeger vooral onder adellijke personen. Als de reis voor de bruidegom te lang of te onveilig werd geacht, ging een gezant in zijn plaats naar diens bruid.
Militairen die in Nederlands-Indië dienden, trouwden met de handschoen als ze hun verloofde naar de archipel wilden laten overkomen. Dat leidde soms tot bijzondere situaties. Een vaandrig kwam tien maanden na zijn trouwdag om het leven. Zijn vrouw zou hem achterna reizen, maar ontving in plaats daarvan een overlijdensbericht uit Indië. Ze was weduwe zonder ooit met haar man samengeleefd te hebben.
Een ander –geen militair– was in 1939 naar Indië gegaan. Zijn vriendin trouwde op 9 mei 1940 met hem, op afstand. Ze zou kort daarna op het vliegtuig stappen, maar dat kon niet doorgaan: daags na de trouwdag brak de oorlog uit. Meer dan vijf jaar wist de bruidegom in het overzeese gebiedsdeel niet of de huwelijkssluiting was doorgegaan. En pas in juli 1946 werd het stel herenigd, na zeven jaar scheiding, waarvan zes jaar huwelijk. „Het was even vreemd, maar na een uur was het alsof we nooit bij elkaar weg waren geweest”, zeiden ze bij hun 60-jarig huwelijksjubileum.
De vervanger van de bruidegom droeg tijdens de plechtigheid de handschoen over aan de bruid of legde die op het altaar. Soms werden twee handschoenen in elkaar verstrengeld.
Trouwen bij volmacht kan in Nederland nog steeds in het geval een van de partners niet naar het gemeentehuis kan komen doordat hij of zij ernstig ziek is, in de gevangenis zit of om een andere reden de reis niet op korte termijn kan maken. Voor zo’n huwelijk is meer nodig dan het opdiepen van een handschoen uit de garderobekast: het ministerie van Justitie moet met een vergunning over de brug komen.
Ref.Dagblad