Voorspelling uit 1938: Indonesië - Nederland eindigt in 4-4
Door Jurryt van de Vooren 5-6-2013
Voor de eerste keer in 75 jaar is er een officiële voetbalwedstrijd tussen Nederland en Indonesië, c.q. Nederlands-Indië. In september 1938 werd hierop in Indië al gretig vooruitgeblikt als revanche voor een zware nederlaag eerder dat jaar in het Olympisch Stadion. Alleen was voorspeld dat die wedstrijd al in 1942 zou zijn.
Het Nederlands elftal speelt vrijdag een oefenwedstrijd tegen Indonesië. Volgens de statistieken is dit de eerste officiële interland tussen deze landen, maar dat is niet helemaal waar, want in 1938 keken 60.000 mensen in het Olympisch Stadion naar Nederland tegen Nederlands-Indië.
Niet naar Amsterdam
De voetbalwedstrijd tussen Nederland en Indonesië is pikant vanwege de historische banden tussen deze landen. De oude kolonisator speelt voor de eerste keer tegen de voormalige kolonie.
Dat deze relatie gevoelig ligt, bleek al in 1925 toen de Olympische Spelen van 1928 aan Amsterdam waren toegewezen. Ook Nederlands-Indië wilde hieraan meedoen, maar dan wel als zelfstandig team en niet als deel van Nederland.
Volgens de website Javapost kende Nederlands-Indië sinds 1921 een nationaal voetbalteam. Twee jaar later werd het Nederlandsch Oost Indisch Olympisch Comité opgericht. Er werd in Indië vooral gewerkt aan het zenden van het voetbalelftal naar Amsterdam, zoals het Rotterdamsch Nieuwsblad op 20 maart 1925 meldde. ‘Er bestaan in Indië ernstige plannen om een Nederlandsch-Indisch elftal naar de Amsterdamsche Olympiade af te vaardigen.’
De Nederlandse organisatie zat daar alleen niet op te wachten: ‘De heer Scharroo heeft verklaard, dat Indië zich niet op de Olympiade 1928 kon doen vertegenwoordigen. En wel, omdat de Koloniën als een onderdeel van het moederland beschouwd worden.’ Aangezien Scharroo vice-voorzitter was van het organisatiecomité had dit standpunt grote invloed.
Paul Arnoldussen schreef hierover in zijn boek over de Amsterdamse Spelen dat het IOC zelf geen bezwaar had tegen deelname van kolonies, zolang het moederland daarmee instemde. Ook het NOC zag geen groot probleem, maar de Nederlandse regering zag het niet zitten als het Nederlandsch Oost Indisch Olympisch Comité een eigen delegatie naar Amsterdam zou sturen. ‘Het zou het onafhankelijkheidstreven maar kunnen aanwakkeren. Op verzoek van de Nederlandse regering werd Indië deelname geweigerd.’
Lees verder bij Sportgeschiedenis.nl